Bankkártyapara Magyarországon: ezzel a plasztikkal simán felsülhetsz

Pénzcentrum2016. május 23. 11:36

Folyamatosan nő az egyérintéses fizetésre alkalmas terminálok száma hazánkban. Ennek ellenére nem biztos, hogy mindenhol elfogadják a Visa kártyánkat, míg a MasterCard és Maestro kártyákkal mindenhol egyérintéssel fizethetünk, ahol érintéses fizetésre alkalmas terminál van. Utánajártunk, hány helyen kell a hagyományos kártyás fizetési módszert használnunk.

Az érintőkártyát elfogadó terminálok száma folyamatosan nő, azonban belefuthatunk abba, hogy míg a MasterCarddal tudunk érintéssel fizetni, addig a Visa kártyánkkal csak a hagyományos, kártyás fizetési megoldást használhatjuk.

Tényleg olyan nagy a különbség?

Jelenleg nagyjából 100 ezer POS-terminál van Magyarországon, ezeknek nagyjából 60 százaléka alkalmas az egyérintéses fizetésre. Persze a terminálok cseréje folyamatosan zajlik, várhatóan 2017 végére már szinte mindenhol érintőkártyával fizethetünk.

Nagyjából 1-2 ezer terminál van, ami jelenleg nem alkalmas a Visa kártyák egyérintéses fizetésére, azonban ezek cseréje folyamatosan zajlik

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Kiss Ede, a Visa Országigazgatója. A szakértő kitért arra is, hogy ennek az eltérésnek műszaki akadályai vannak, amelyek a terminálcserével hamarosan megoldódnak.

Lényeges újítás, hogy míg tavaly jellemzően csak a MasterCard és a Maestro kártyákkal fizethettünk a készpénzmentes fesztiválokon, addig idén már a Volt, a Balaton Sound és a Sziget mellett a kisebb fesztiválok is elfogadhatják a Visa kártyákat.

Min múlik, mivel fizethetünk?

Az, hogy az elfogadóhelyen milyen típusú kártyával fizethetünk, az elfogadó banktól függ. Mivel a különböző kártyatársaságok esetében eltérő szabványokról beszélhetünk, a fizetési alkalmazást több helyen is szükséges engedélyeztetni. Az egyes elfogadó intézmények a különböző engedélyeztetéseket, bevezetést nem feltétlenül végzik egy időben. Ezért fordulhat elő, hogy egyes kereskedőknél nem lehet minden kártyatársaság érintőkártyáit használni - mondta kérdésünkre a MasterCard.

Az könnyen belátható, hogy a régi, érintésre nem alkalmas terminálok cseréje időbe kerül, hiszen nagyjából 100 ezer készüléket kell lecserélni, illetve ezzel párhuzamosan a Visa kártyával egyérintéses fizetésre nem alkalmas terminálok cseréjét is végre kell hajtani. Addig a hagyományos módon fizethetünk ezeken az elfogadóhelyeken. A terminálok folyamatos cseréjének köszönhetően viszont egyre több helyen használhatjuk ki az érintőkártyánk előnyeit.

Mi számít érintéses fizetésnek?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A leggyakrabban az érintőkártyákat használjuk érintéses fizetésre, a PayPass és PayWawe technológiák adnak erre lehetőséget. Azonban nem ez az egyetlen megoldás, már az NFC chippel ellátott okostelefonunkkal is fizethetünk a boltban, de különleges esetekben karórákba vagy egyéb hordható ruhába, vagy kiegészítőbe is építhető olyan technológia, amellyel egy érintéssel fizethetünk.

Miért jó az érintéses fizetés?

Az érintéses fizetés legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja a tranzakciókat, mivel nem kell a készpénzzel bíbelődni, ehhez ugyanis a kártyát nem kell kiadnunk a kezünkből. Ugyan 5 ezer forint felett a PIN-kódot be kell ütnünk a terminálba, de a kártyát ebben az esetben sem kell kiadnunk a kezünkből, ez biztonsági okokból is előnyös.

Ez azért lényeges, mert ez megakadályozza, hogy a kártyánk adatai (mint a hátoldalon található ellenőrző kód) illetéktelen kezekbe kerüljön.

Egyébként készpénzhez nagyjából 4800 helyen juthatunk hozzá, a kártyánkat több mint tízszer ennyi helyen használhatjuk érintéses fizetésre.

Loading...

Persze nem ez az egyetlen előnye az érintőkártyának, hiába élünk a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, jellemzően a második tranzakció után díjat számítanak fel a bankok ezért. Ha viszont beleférnénk a két készpénzfelvételbe, akkor az összes havi kiadásunk fedezésére jelentős összeget kellene felvenni. Ha viszont ezt elveszítjük, nehéz helyzetbe kerülhetünk, viszont a bankkártyát elvesztésekor letilthatjuk, így azt más nem tudja használni.

Címkék:
mastercard, bankkártya, megtakarítás, visa, kártya, maestro, maestro bankkártya,