Nyugdíjra spórolsz? Akkor ezt a határidőd ne feledd

Pénzcentrum2016. május 6. 12:02

A május 20-ig beadandó adóbevallásban a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosításokra történő befizetések után járó adó-visszatérítést az érintetteknek kell kérnie - figyelmeztet közleményében a K&H Bank. Több tízezer forintos tételről van szó.

A nyugdíjas éveikre takarékoskodók számára kiemelten fontos a személyijövedelemadó-bevallásra vonatkozó május 20-i határidő. A bevallásban ugyanis jelezni kell a nyugdíj-előtakarékossági számlára vagy a nyugdíjbiztosításra a múlt évben befizetett összeget, mert csak ebben az esetben utalja vissza a kedvezményt az adóhatóság.

Jelentős tételt jelent az adókedvezmény a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében. A K&H Banknál tavaly a közel 4800 nyugdíj-előtakarékossági számlát vezető ügyfél összesen közel 420 millió forintot igényelt vissza, azaz fejenként átlagosan 88 ezer forintot kaptak.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot vissza lehet igényelni adójóváírás formájában. Akik 2020 előtt elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknál legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszatéríthető összeg

- mondta el, Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint a nyugdíj-előtakarékossági számlás ügyfelek leginkább a befektetési alapokba fektetik a pénzüket. "Van egy aktív réteg, körülbelül az érintettek 10-15 százaléka, akik rendszeresen változtatják a portfóliójuk összetételét annak érdekében, hogy minél nagyobb hozamot realizálhassanak" - fogalmazott.

Horváth István felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek a nyugdíj-előtakarékossági számlának a számát - nem pedig a saját folyószámlájukat - kell megadniuk az adóbevallásban, hogy az adó-visszatérítés időben megérkezzen.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára szintén fontos az jövedelemadó-bevallási határidő az adókedvezmény érvényesítése érdekében. Az adókedvezményt növelni lehet azzal, ha egy-egy ügyfél nyugdíjbiztosítást és nyugdíj-előtakarékossági számlát is köt - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kulcskérdés

A szakemberek szerint az öngondoskodás kulcskérdés annak érdekében, hogy a megtakarítók nyugdíjba vonulásuk után megfelelő jövedelemmel, vagyonnal rendelkezzenek. Minél előbb kezdi el valaki az takarékoskodást, annál nagyobb vagyonra tehet szert. Ezt mutatja, hogy a 2006 óta létező nyugdíj-előtakarékossági számlákkal igen jelentős hozamot lehetett elérni. Ha valaki 2006 óta évente 500 ezer forintot tudott megtakarítani nyugdíj-előtakarékossági számlán és egy defenzív - azaz alacsony kockázatú - alapot választott és élt az adókedvezménnyel, akkor az évesített hozama 9,3 százalékos volt. Hozzátette: egyszerűbben fogalmazva, tíz év alatt 5 millió forint tőke halmozódott fel, ehhez jött 1 millió forint adókedvezmény és tovább 2,5 millió forint hozam, így 8,5 millió forintra duzzadt a megtakarítás.

A nyugdíjbiztosítások ugyan rövidebb ideje támogatottak adókedvezménnyel, de az adókedvezmény mértéke megegyezik a nyugdíj-előtakarékossági számláéval, amely hasonlóképp jelentősen emeli az elérhető hozamot.

Az öngondoskodási piacon bőven van tér a bővülésre: a reálbérek tavalyi és idén várható jelentős növekedése miatt egyre többen indíthatnak nyugdíjcélú megtakarítást, amelyek az adókedvezmény miatt az egyik legjobb alternatívát jelentik. A K&H becslése szerint a következő három évben összesen évente 10-15 százalékkal növekedhet a nyugdíj-előtakarékossági számlás állomány, a nyugdíjbiztosítás esetében pedig akár 25-30 százalékos növekedés várható

- tette hozzá Kuruc Péter.

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, megtakarítás,