Nagy változás jön a magyar bankokban: átalakulhat az életünk

Pénzcentrum2016. április 5. 13:42

A közeljövőben a pénzügyi szektor nagy változások elé néz. A bankoknak lépést kell tartani a technológia gyors fejlődésével, ezért hamarosan teljesen megváltozhatnak a jelenlegi bankolási szokásaink - többek között erről volt szó a Portfolio Pénzügyi IT konferenciáján kedden.

A pénzintézeti szektor elérkezett egy olyan pontra, amikor nagy változás jöhet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bankokkal szemben egyfajta bizonytalanságot érzünk. Sokszor azt gondoljuk, hogy a bank leginkább csak szeretne rólunk "lehúzni egy bőrt", nem pedig egy szolgáltatást nyújtani. De mit tartogat a jövő?

A változó ügyféligények és a technológiai innovációk új üzleti lehetőségeket teremtenek

- mondta el Kerekes Antal, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. partnere a Portfolio - Pénzügyi IT konferenciáján kedden.

{{EMBED:infogram_T3mrITrV7dnlsi4O}}

A most felnövekvő generáció pedig nagyon fogékony a digitális csatornák és az új technológiákkal támogatott banki szolgáltatások iránt.

A banki digitalizáció pedig magával hozhatja az:

  • elektronizált aláírást,
  • ügyintéző mentes ügyintézést,
  • interneten/ mobilon keresztüli ügyintézést lehetőségét.

Mi lesz a bankokkal?

Magyarországon jelenleg 50 úgynevezett FinTech cég van, amelyek egy-egy pénzügyi szolgáltatásra koncentrálnak és már most kihasználják az informatikai lehetőségeket, ezért képesek az általuk képviselt területen akár olcsóbban szolgáltatni, mint a bankok. Ilyen például a:

PayPal -
az internetes/kártyásfizetések során használhatjuk, vagy a

TransferWise - amely a nemzetközi átutalásban van segítségünkre.

A jövőben pedig akár az is előfordulhat, hogy ezek a cégek teljesen kiszorítják majd a bankokat.

A FinTech vállaltok a nevét érdemes megjegyeznünk, ugyanis ezek kívülről formálják a pénzügyi szektort és elsősorban a lakossági bankolásnál, az átutalásoknál és a fizetési technológiáknál hozhatnak jelentősebb változást. Bár az átalakulásnak még nagyon az elején vagyunk.

A banki üzletág nagy változások előtt áll, a bankok még megfontolva, az új belépők viszont gyorsan alakítják, ezért a következő években sok feladat áll előttünk. A bankok jelenlegi fiókhálózatának nem csak az elhelyezkedése, hanem a belső elrendezése is drámaian meg fog változni a következő években, hiszen a technológiai fejlődés kiváltja ezt az átalakulást. Vagyis a jövőben nem kell feltétlenül beülnünk egy bankfiókba sorszámot húznunk és várakoznunk az ügyeink elintézéséhez - tette hozzá Kerekes Antal.

Mikor jöhet az azonnali utalás?

A konferencián az azonnali átutalási rendszer bevezetéséről is szó volt:

Manapság egy óra alatt fut át egy átutalási megbízás, ez pedig már európai színvonalnak tekinthető

- kezdett bele a témába Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), pénzügyi infrastruktúrák igazgatója.

Azonban az elmúlt 10 évben robbanásszerű informatikai változás ment végbe, ezért ma már nem az utalás gyorsítása a cél, hanem, hogy az utalások azonnal megtörténjenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez pedig széles körben használható alternatívája lenne a készpénznek.

Ehhez egy rétegzett működési modellt képzelnek el, amellyel szemben 4 alapvető elvárás van:

  • Legyen folyamatos a működés
  • Legyenek másodlagos azonosítók
    (Nem kellene minden utaláshoz a bankszámlaszám, elég lenne a mobilszámát tudunk annak, akinek utalni szeretnénk.)
  • Azonnali jóváírás a kedvezményezetteknél, visszajelzés a küldőnek
  • A teljes folyamat pedig csupán néhány másodpercig tartson

Az MNB már elkezdte a megvalósítási koncepció kidolgozását a GIRO Zrt. közreműködésével. 2016 első felében tervezik a konzultációt a piaci szereplőkkel, a konzultáció tapasztalatai alapján pedig megpróbálják a kitűzni és véglegesíteni a céldátumot.

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a világ és a technológiai fejlődés elindult az azonnali fizetések irányába. Számos európai országban Pl. az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban vagy épp Lengyelországban is működnek már olyan szolgáltatások, amelyek segítségével a kedvezményezett számláján néhány másodpercen belül megjelenik a küldött összeg.


Mi lesz a készpénzzel?

Bár folyamatosan nő a bankkártya elfogadóhelyek száma, mégis magas hazánkban a készpénzállománya. Az ATM-ből felvett készpénzes tranzakciók száma csökken, de az egy tranzakció során felvett összeg növekszik, amelynek oka a havi 2 ingyenes készpénzfelvétel lehet.

Vagyis a megtakarításainkat tartjuk inkább készpénzben, amelynek oka az alacsony banki kamatokban keresendő. A bankkártya használat pedig folyamatosan növekszik.

Magyarországon 80 százalékra becsülhető a készpénzforgalom aránya, ez pedig valamivel rosszabb, mint az EU-s átlag, vagyis nagy a fejlődési tér

- mondta el a témával kapcsolatban Bartha Lajos.

Ma már az igazi funkciójának megfelelően használjuk a bankkártyánkat, vagyis nem készpénzt veszünk fel vele, hanem ezzel fizetünk a boltokban. Azonban ma még mindig számos olyan helyzet van, amikor még nem is alternatíva az elektronikus fizetés.

Címkék:
megtakarítás, bankolás, informatika, átalakulás, fejlődés,