Egyre többen gondolkodnak hosszútávú befektetésekben

Pénzcentrum2015. december 16. 16:30

A Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatcsökkentésére a lakossági befektetők is válaszoltak. Egyrészt elmozdultak a magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetések irányába, másrészt egyre hosszabb időtávban gondolkodnak, ami szintén jó hatással van a hozamlehetőségre. Ma már a megtakarítók alig több mint 10 százaléka tervez egy évnél rövidebb időtávra.

Az elmúlt két évben egyre csökkenő kamatszint folyamatosan arra ösztönözte a befektetőket, hogy a betétektől elmozduljanak az alternatív befektetések, vagyis a befektetési alapok, állampapírok, és részvények irányába, illetve hogy hosszabb időtávban gondolkodjanak, ami lehetővé teszi a magasabb hozamlehetőséget nyújtó befektetési eszközök választását - derül ki a K&H befektetői felmérésből.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy egyre hosszabb távra terveznek a hazai megtakarítók, ugyanis a megkérdezettek mindössze 13,5 százaléka mondta, hogy egy évnél rövidebb időtávra tervez, miközben a 3 évnél hosszabb időtáv népszerűsége jelentősen megugrott. Továbbra is az 1-3 éves időtáv a legnépszerűbb, ugyanakkor a 4-5 éves, vagy annál is hosszabb befektetési időszak is egyre vonzóbb

- tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A szakember szerint a hosszabb időtávon gondolkodást továbbra is támogatja a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), mivel jövőre is érvényben maradnak az ezekre igénybe vehető adókedvezmények. Ugyanakkor a szükségszerűsége is egyre nyilvánvalóbb, mivel évtizedes távlatban előrenézve - tehát a mostani aktív dolgozói réteg számára - a kezdő nyugdíj aránya az utolsó fizetéshez képest radikálisan le fog csökkenni, így az öngondoskodás jelentősége igencsak felértékelődik.

Címkék:
befektetés, alapkamat, kamat, megtakarítás,