Egyre több magyar tartja külföldi bankban a pénzét

Világgazdaság2015. december 4. 09:00

670 milliárd forintra emelkedett júniusig a magyar háztartások külföldön tartott betéteinek állománya, ezzel a jegybank adatai szerint a júniusig tartó egy év alatt 13,3 százalékkal nőtt a külföldön tartott pénz mennyisége - írja a Világgazdaság.

A jegybank adatai szerint négy év alatt megduplázódott a külföldön tartott pénz mennyisége, ami miatt a megtakarításokon belül a külföldön tartott betétek súlya is nagyobb lett: míg 2010 közepén alig haladta meg az egy százalékot, idén már az összes pénzügyi eszköz 1,7 százalékát tette ki.

Ehhez többek között hozzájárulhatott, hogy egyrészt 2013 óta rohamosan csökkennek a hazai piacon elérhető lakossági betéti kamatok, másrészt a külföldön munkát vállaló magyarok növekvő száma miatt gyorsan emelkedik az ott nyitott bankszámláké is, és a kinn élő magyarok a felhalmozott megtakarításaiknak csak egy részét hozzák vagy küldik haza. Illetve még az is közrejátszhat, hogy 2012 környékén kissé megcsappant a lakosság pénzügyi rendszerbe vetett bizalma, amihez hozzájárult az ország leminősítése, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások korábbi beolvasztása az állami pillérbe, és az újabb, pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó terhek bevezetése.

Az elérhető hozamok miatt a külföldön tartott betét egy átlagos magyar háztartás számára azonban nem feltétlenül kedvező, a Nyugat-Európában elérhető kamatok ugyanis a magyarországiaknál is alacsonyabbak, a hozamok utáni adót ugyanúgy meg kell fizetni, a bankszámlák fenntartási költsége viszont többszöröse is lehet az itthon megszokottnak. Így a közeljövőben arra lehet számítani, hogy elsősorban a külföldön keletkezett jövedelmek hizlalják majd az állományt, a megtakarítási piac átlagánál valamivel gyorsabb mértékben.

Címkék:
pénz, jegybank, bank, forint, megtakarítás, külföld, állomány,