Megvan, ki veheti át a Citibank lakossági ügyfeleit

Portfolio2015. június 12. 18:06

Jó úton jár az Erste Bank, hogy megvegye a magyarországi Citibank lakossági üzletágát - értesült a Reuters. A nyilvános adatokból nem derül ki, mekkora portfólióról lehet szó.

Tavaly októberben jelentette be a Citigroup, hogy 10 más országhoz hasonlóan kivonul a magyar lakossági üzletágból. Most négy banki forrás is megerősítette a hírügynökségnek, hogy az osztrák Erste lehet a vevő. Két forrás szerint meghozták már a döntést, egyikőjük szerint pedig körülbelül egy hónap múlva jöhet a bejelentés. Az ügylet állítólag közel 10%-kal növelheti a magyar Erste jelenlegi méretét.

A Citibank lakossági üzletágáért több más bankhoz hasonlóan versenyben vagyunk. Ez az egyetlen bank, amely iránt konkrét érdeklődésünket fejeztük ki Magyarországon. Nyitottak vagyunk az akvizíciókra, de nem bármilyen áron: az árazás most nagyon fontos kérdés, drágán semmiképp sem akarunk bankot vásárolni

- nyilatkozta Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója márciusban a Portfolio-nak.

A Citibank nem erősítette meg a friss értesülést, Hencz Éva szóvivő szerint a jelenlegi szakaszban nem hozhatják nyilvánosságra a lakossági üzletág eladásának a részleteit. Hozzátette azonban, hogy az értékesítés a korábban közzétetteknek megfelelően nem érinti a vállalati portfóliót és a Citi budapesti szolgáltatási központját sem. Az Erste Group egyik bécsi szóvivője pedig úgy kommentálta az értesülést, hogy:

Kifejeztük érdeklődésünket. Várjuk az eredményt.


A Citibank, amely 1995-ben indította el lakossági üzletágát Magyarországon, ma már csak 10 fiókkal rendelkezik az országban, ezek mindegyike Budapesten található. A társaság 2009 óta az írországi székhelyű Citibank Europe Plc. fióktelepeként működik, és nem hozta nyilvánosságra magyar operációjának pénzügyi adatait. A legutóbbi elérhető, 2013-as adatok szerint a bank hitelállománya 142,1 milliárd, betétállománya pedig 428,8 milliárd forint, de hogy mindebből mennyi a lakossági üzletágé, nem tudni. A magyar Citibank lakossági üzletágára elsősorban olyan vevőt kell találni, amely érdekelt a fogyasztási hitelezésben (különösen a hitelkártyákban, amelyben élen jár a bank), emellett a Citibank prémium- és privátbanki réteghez tartozó ügyfelek kiszolgálásában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
Citibank, megtakarítás, erste, erste group, citi bank, citigroup,