Ilyet is rég láttunk a magyar bankoknál: ennek sokan fognak örülni

Pénzcentrum2015. június 12. 11:02

A kamatok folyamatos csökkenése miatt egyre kevésbé éri meg bankbetétbe tenni a pénzünket. A bankok azonban gyakran kiemelkedő kamatokkal csábítják magukhoz az ügyfeleket. Milyen feltételek mellett kaphatunk a betétünkre akár 5 százalékos kamatot is?

Rengetegen panaszkodnak arra, hogy a bankbetétek alig fizetnek már valamit, ezért másfajta megtakarításba kell tenni a pénzüket, vagy egyszerűen otthon tartják azt. A pénzintézetek ajánlatai között azonban akadnak igen kedvező ajánlatok is, a Pénzcentrum mutatja, mibe és hogyan érdemes tenni a pénzünket.

Hogyan kaphatunk kiemelkedő kamatot?

A magas kamatok eléréséhez feltételeket kell teljesítenünk, igaz, sok esetben olyan mértékű pluszt kapunk, hogy mindenképp érdemes belevágnunk, ilyen feltételek lehetnek a banknál:

  • A leggyakoribb feltétel a friss pénz beérkezése, ami azt jelenti, hogy a számlánkon újonnan elhelyezett pénz után kapjuk meg a magas kamatot.
  • Szintén igen gyakori feltétel, hogy a jövedelmünk a számlánkra érkezzen.
  • Ehhez gyakran kapcsolódik, hogy a számlánkon bizonyos mennyiségű (nagyjából az átlagos használatnak megfelelő) tranzakciót hajtsunk végre havonta.
  • Több olyan ajánlattal is találkozhatunk, amely kifejezetten azokat az ügyfeleket célozza meg, akik az elszámolás miatt kaptak vissza pénzt a bankjuktól.
  • Gyakori feltétel a betéttel kombinált befektetés indítása is. Ennek keretein belül a betét mellé egy másik megtakarítást is indítania kell az ügyfélnek, így kaphat kiemelkedő kamatot a pénzére. Ezek általában hosszabb távon megtérülő befektetések.

Nézzük meg az ajánlatokat!

A magas kamatok egyébként akár 5 százalékosak is lehetnek, ez attól függ, hogy milyen feltételeknek tudunk megfelelni. Az azonban látható, hogy a jelenlegi 1,65 százalékos jegybanki alapkamathoz képest a Pénzcentrum által összegyűjtött betétek mindenképp kimagaslóak.

Előfordulhat, hogy bizonyos betéteket nem találunk a netbankunkban, mivel csak a fiókban lehet őket lekötni. A feltételeket ilyen esetben is megtaláljuk a honlapon (így tájékozódni tudunk), viszont a szerződést nem tudjuk megkötni a netbankon keresztül.


Érdemes elsőként megemlíteni az elszámolás miatt visszakapott pénz lekötését. Ez két banknál elérhető, az egyik az FHB, a másik a Sberbank (korábban az OTP-nek is volt ilyen ajánlata). Az elszámoláskor visszakapott összegnek mind a két ajánlatnál nagyobbnak kell lennie, mint 100 ezer forint. Ugyan az akciós betét a Sberbanknál fél évre is elérhető (2,25 százalékos kamattal), viszont a 3 hónapos betét kamata az FHB-nál 3 százalékos, míg a versenytársnál 2 százalék.

Az átlagos bvetéti kamatokról szóló írásunkat is olvasd el ITT! Kattints!

Igen gyakori a befektetéssel kombinált lekötés, ezeknél a termékeknél a teljes megtakarított összeg harmada vagy fele kerül lekötésre a betétben, a többit (betétenként eltérő) megtakarítási formába fektethetjük. Általában az alábbi befektetési formák kapcsolódnak ezekhez a betétekhez:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Befektetési alap vásárlása
  • Megtakarításos életbiztosítás kötése
  • Állampapír vásárlása
  • Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) számla nyitása és állampapír vásárlás

A gyűjtésünkben található legmagasabb kamatozású betét is ehhez a kategóriához tartozik, a CIB ajánlatával akár 5 százalékos évesített kamatot is kaphatunk.

Vannak olyan bankok, ahol elég megfelelni a friss pénz feltételének az extra kamatért cserébe. Érdekes, hogy már így is jelentős kamatelőnyt jelenthet ez, hiszen 3 százalék fölötti kamatot is találunk például az BNP Paribas-nál, vagy az AXA-nál. Érdekes konstrukciót kínál az FHB, ugyanis náluk az újonnan számlát nyitó ügyfeleknek is jár az extrakamat (2,3 százalék).

Ha emellett még az aktív bankszámlahasználat feltételeit is teljesítjük (jövedelem jóváírás és/vagy rendszeres tranzakciók a számlán), akkor a K&H-nál akár 4 százalékos kamatot is kaphatunk, de a Sberbank is 3,5 százalékot kínál az ügyfeleknek. Más bankoktól valamivel elmarad, azonban jelenleg akciós az Erste ajánlata is (1,5 százalék), azonban ennél a betétnél nem kell teljesíteni a friss pénz feltételt, vagyis náluk ezeket a kamatokat valószínűleg többszöri lekötés után is megkaphatjuk.

Loading...
 

Címkék:
betét, megtakarítás, bankbetét, axa bank,