Megszólalt az MNB: erre kell figyelni a megtakarításoknál

Napi.hu2015. március 30. 09:05

Nagyon körültekintően kell eljárni akkor, ha be szeretnénk fektetni megtakarított pénzünket, erre jó példa az elmúlt hetek botrányai - írja a Napi.hu.

A vállalati kötvények vásárlásakor körültekintően kell eljárni, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrzési köre nem teljeskörű ezek felett.

Az MNB ugyanis nem engedélyezi és nem felügyeli a vállalati kötvénykibocsátó intézményeket Magyarországon.

Szintén nem tartozik a felügyelete alá a kötvénykibocsátások nyomán megszerzett mögöttük álló projekt(ek), a termelő vállalatok tevékenysége, vagy az e befektetéseken elérhető, a kötvényekhez kapcsolódó hozamígéretek teljesülése sem.

A jegybank jogszabályban előírt feladata kizárólag a kibocsátók kötvény-kibocsátási tájékoztatójának formai és tartalmi követelményeinek ellenőrzése.

Amennyiben ezek megfelelnek a tőkepiaci törvény előírásainak, a jegybanknak jóvá kell hagynia a tájékoztatókat. A jegybank emellett a kötvénykibocsátók további, a törvény által előírt rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségeinek - például az éves jelentéseknek, negyedéves vezetői összefoglalók - kapcsán az azokra vonatkozó tartalmi és formai követelmények teljesülését ellenőrzi.

 

Címkék:
mnb, megtakarítás, kötvény,