SMS: ezért drágább belföldön, mint az uniós előírás

Pénzcentrum2015. március 13. 06:02

Spórolhatnak a határ mellett élők: gyakorlatilag oda jutottunk, hogy megérheti külföldi hálózatról Magyarországra küldeni SMS-t. Nálunk ugyanis nem érvényes az uniós szabályozás, amely megszabja az SMS küldés díjának felső határát.

Nagyot esett az SMS forgalom Magyarországon: nem meglepő módon egyre kevesebben küldenek SMS üzeneteket, hiszen már az interneten keresztül ingyen is kommunikálhatunk. Amennyiben mégis SMS-t küldenénk, jobban járhatunk ha azt egy másik EU-tagállamból tesszük.

Az Európai Unió szabályozásának köszönhetően az EU tagállamokból küldött SMS-ek díja nem haladhatja meg 23,5 Ft-ot. Ehhez képest a T-mobile, Vodafone és Telenor hálózatában a 3000 forint körül mozgó csomagokban átlagosan 40 forintért küldhetünk SMS-t. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy ezeknél a tarifáknál számos más tényező is szerepet játszik: például a percdíjak alacsonyabbak a roaming díjakhoz képest, de ember legyen a talpán, aki a tarifák tömkelegében megtalálja a neki legmegfelelőbb konstrukciót.

Eszerint, a határmentén lévő településeken, akiknek lehetősége van átjelentkezni külföldi EU-s hálózatra, azoknak akár meg is érheti egy-egy SMS elküldésének az idejére átkapcsolni, hiszen előfordulhat, hogy így olcsóbban tudják elküldeni az üzenetüket.


Loading...

A grafikonon is láthatjuk, hogy folyamatosan, de főleg az elmúlt két évben csökkent az SMS forgalom. (Bár a 2014-es adat még csak az első háromnegyed évet mutatja, arányaiban így is valószínűsíthető, hogy az is csökkenni fog az előző évhez képest.)

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre elmondta, hogy az SMS árak közötti különbség azért fordulhat elő, mert a belföldi díjak nem tartoznak az EU-s szabályozás alá. Az SMS-ek ára pedig díjcsomagonként változik, például jelen van a piacon korlátlan SMS küldési lehetőséget kínáló csomag is, míg ilyen a roaming tarifa esetében még nincsen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt is megtudtuk, hogy ügyfeleik évről évre egyre kevesebb SMS üzenetet küldenek, az okostelefonok rohamos terjedésével leginkább a neten kommunikálnak. Míg 2014-ben az ügyfeleik a karácsonyi ünnepnapokon több mint 8,5 millió SMS-t és MMS-t küldtek, addig ez a 2013-as adatokhoz viszonyítva 10 százalékos visszaesést mutat. 2012-ről 2013-ra ebben az időszakban pedig 13 százalékos visszaesés történt az SMS-ek forgalmában. Ugyanakkor a 2014-es ünnepi mobil adatforgalom 35 százalékkal növekedett az elöző évhez képest. Ezért ezekhez az igényekhez igazodva alakítják ki a tarifacsomagokat a szolgáltatónál.

Milyen hosszú egy üzenet?

A Telenor Zrt. válaszából pedig megtudtuk, hogy egy SMS üzenet 160 karakter. Azonban a karakter kódolás az ékezetes betűk használatakor és a hangulatjeleknél készüléktípusonként elérhet. A legtöbb telefon jelzi, ha túlléptük az egy SMS határát, de érdemes erre odafigyelnünk.

Mire számíthatunk?

A roaming díjak eltörlésére szükség van, ebben egyetértenek az uniós jogalkotó intézmények, de mégis nagy összecsapás várható. A vita abból adódik, hogy a díjmentesség egyelőre csak egy bizonyos keretig valósuljon-e meg - ezzel időt szerezve a piaci szereplőknek az új körülményekhez való alkalmazkodáshoz, vagy már a következő rendelet szabályozza a roaming díjak tényleges eltörlését - olvashatjuk az MTI március 4-én kiadott közleményében.

Címkék:
okostelefon, európai unió, sms, csomag küldés,