Már biztos: egyesülni fog a két állami bank

Világgazdaság2014. december 16. 09:32

A Budapest Bank vételi tranzakciójának lezárása után összevonják a hitelintézetet az MKB Bankkal - értesült lapunk. A lépés - amellett, hogy több szempontból is logikus - hozzájárulhat egy sor, az állam számára fontos stratégiai cél megvalósításához - írja a Világgazdaság.

Gyakorlatilag eldöntött tényként kezelhető, hogy az állam által megvásárolt MKB Bankot és a Budapest Bankot egy hitelintézetbe vonják össze, mert így könnyebben megvalósíthatók az állam által üdvösnek tartott stratégiai célok a pénzügyi szolgáltatói szektorral kapcsolatban - értesült lapunk több forrásból. Az egyesülési folyamat ugyanakkor csak azt követően indulhat el, hogy a Budapest Bank adásvétele is lezárul. A szerződést várhatóan január 16-ig írják alá, a tranzakció zárására pedig - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi bejelentése szerint - jövő év közepéig kerülhet sor.

A két hitelintézet összevonásával - amelynek kezdete az előkészítéssel együtt jövő év utánra is áthúzódhat - az OTP Bank mögött a második számú banki szereplő jönne létre a magyarországi piacon. A két bank összevonása az ügyfeleknek is változást hozhat, kérdés mi a heléyzet az élő hitelekkel és megtakarításokkal.

Ha részletesen olvasnál az összeolvadás hatásairól IDE KATTINTS!

Nem kell visszafizetnem a hitelemet?

A hiteleket nem fogják elengedni, ugyanis a beolvadás során az MKB-nak ugyanazokkal a feltételekkel kell tovább fizetni a kölcsönünket, mint azt a Budapest Banknak tettük eddig. A szerződés feltételei sem változnak, ezért nem kell attól félni, hogy az új tulajdonos miatt változnának a hitelfeltételeink a már élő szerződéseknél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az állam lenyúlja a bankbetétem és a megtakarításaim?

A bankbetétek (és más betétekhez hasonló megtakarítások) esetén a futamidő végéig ugyan azok a feltételek érvényesek, amelyek a lekötéskor, vagyis az új tulajdonos nem csökkentheti le a már rögzített kamatokat. Amennyiben az új lekötéskor már az MKB lesz a tulajdonos, akkor természetesen lehetséges, hogy a BB-nél megszokott régi betétet már nem találjuk meg a kínálatban, de cserébe elérhetőek lesznek az MKB akkor aktuális ajánlatai.

 

Címkék:
budapest bank, mkb, bankrendszer,