Ez komoly? Ennyi zsebpénzt kapnak ma a gyerekek hetente?

Pénzcentrum2014. november 6. 15:28

Míg a családok felnőtt tagjai gyermekeik taníttatására, otthonteremtésére, vagy egyéb jövőbeni céljaira gyűjtenek, addig az átlagos heti 900 forintos zsebpénzből a gyerekek kisebb, rövidtávú céljaik megvalósítására spórolnak. A gyorsan fejlődő technika rányomta a bélyegét a gyermekek szokásaira, kívánságaira is, így ma már a zsebpénzből jellemzően egészen más célokra gyűjtenek, mint korábban.

A pénzügyi öngondoskodás erősödése látható a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. legújabb, a FundiMini Gyerekszámla termék bevezetését megelőző piackutatásából. A családok és gyermekek takarékoskodási céljainak elérésének támogatására és a pénzügyi edukáció erősítése - illetve minél fiatalabb korban történő megkezdése - céljából indította el a Fundamenta a gyerekek saját pénzügyeinek menedzselését támogató, innovatív Fundamini weboldalt.

A családok 54 százaléka gyűjt gyermeke javára

A megkérdezetett családok 54 százaléka gyűjt pénzt gyermeke jövőbeni céljai számára - derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. FundiMini Gyerekszámla termék bevezetését megelőző 800 fős reprezentatív mintán végzett piackutatásából.

A válaszadók számára a legfontosabb célok:

  • továbbtanulás
  • biztonsági tartalék képzése
  • a gyerekek otthonteremtésének elősegítése

A családok hosszú futamidőkben gondolkodnak

A megkérdezett gyermekes családok körében a legjellemzőbb megtakarítási időszak a 10 éves időtartam, e mellett

jelentős arányt képviselnek azon szülők is, akik 18-20 évre gondolkodnak előre.

Ez utóbbi időszakasz igazodik az újszülöttek felnőtté válásának idejéhez. Egyértelműen kirajzolódik, hogy a megtakarítások minden esetben hosszú vagy nagyon hosszú távúak, ami pozitív jel, s jól mutatja a gyermeket nevelők komoly előgondoskodási hajlandóságát: már évekkel a gyermekeik önállósodása előtt gondolnak az életkezdéshez szükséges anyagi támogatás megteremtésére.

A gyermeket nevelők élnek a lehetőségekkel

A gyermekes családok jellemzően igyekeznek kihasználni utódaik számára az állami támogatású konstrukciókat, így optimalizálva az befektetéseket, de még mindig jellemzőek az egyéni takarékoskodási megoldások is. A legtöbbet említett befektetési eszközök, megtakarítások között ott találjuk:

  • a megtakarítási számlát (23% említette)
  • a "családi perselyt" (22%)
  • a lakás-előtakarékoskodást (19%-os említéssel)
  • az életbiztosítások (16%)
  • a babakötvény (13%)

Mindez a családok pénzügyi tudatosságának erősödését jelzi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire gyűjtenek a gyerekek?

A gyorsan fejlődő technika rányomta a bélyegét a gyermekek szokásaira, kívánságaira is, így ma már a zsebpénzből jellemzően egészen más célokra gyűjtenek, mint korábban. A piackutatás szerint az átlagos zsebpénz nem kiugró összeg, azaz a gyermekes családok óvatosan vezetik be gyermekeiket a pénzzel való gazdálkodás világába, s csak a gyermekes családok fele ad heti rendszerességgel zsebpénzt csemetéjének.

A heti zsebpénz átlagos összege 900 forint körül mozog.

A gyermekek két jól elkülöníthető termékcsoportra gyűjtenek: modern és hagyományos célokra. A modern célok közül kiemelkedik

  • a mobiltelefon (amely az önállóság és szabadság jelképe a gyermekek számára)
  • a tablet
  • a laptop
  • az X-box.

A másik cél a hagyományos termékek csoportja, amelyben markánsan megjelenik a játék, a könyv, a kerékpár és a lego.

 

Címkék:
öngondoskodás, megtakarítás, zsebpénz,