Elárulták a titkot: ezért nem lesz (elég) nyugdíjunk

Pénzcentrum2014. október 30. 16:32

A Portfolio Öngondoskodás 2014 konferenciáján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elárulta, hogyan segíti az állam a megtakarítások növekedését 2015-ben. A rendezvényen felszólal szakértők pedig arról is beszéltek, hogyan tud(na) a lakosság minél többet megtakarítani.

A Portfolio Öngondoskodás 2014 konferenciáján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, mi lehet hatással a megtakarításokra jövő évtől, és elárult néhány részletet a ma benyújtásra kerülő 2015-ös költségvetési törvényről. Varga felhívta a figyelmet a kormány korábbi lépéseire, szerinte a megtakarítási hajlam változását a költségvetési törvény hozhatja el. De mégis mi várható az új törvénytől?

Milyen intézkedések jöhetnek?

Az egyik legfontosabb lépésnek a megtakarítási termékpaletta bővítését tartja a miniszter, de részleteket nem árult el, új termékkategóriákat várhatóan egy későbbi másik törvény hozhat létre. A miniszter a munkahelyek teremtését is kiemelt fontosságúnak tartja, ugyanis ezzel lehet növelni a megtakarítási kedvet.

Nem csak a dolgozók száma alacsony, hanem azok is kevesen vannak, akik adóznak is

- mondta Varga Mihály. Ennek megfelelően a törvénytervezet munkahelyek teremtését jelzi előre.

Az államkötvények piacán is bővülésre lehet számítani, új termékeket vezethetnek be, de erről részleteket nem árult el a miniszter. Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint a cél az, hogy minél több igényt ki tudjon elégíteni az állam. Felhívta a figyelmet, hogy a túl sok termék helyett inkább letisztultan, az igényeknek megfelelően érdemes állampapírokat kínálni a lakosságnak.

Hogyan takarítunk meg?

A bankokba vetett bizalom a válság ellenére nem romlik

- mondta Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. A szakember kitért arra is, hogyan állunk mi, magyarok a megtakarításokhoz, elsősorban azt emelte ki, hogy bizalomhiány van, azonban nem a pénzügyi szolgáltatók irányában.

Míg a készpénzben való megtakarítás csökkent, addig egyre többen tartják megspórolt forintjaikat aranyban (4 százalék) vagy ingatlanban (4 százalék).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az átlagos havi megtakarítás hazánkban jelenleg 49 eurót (nagyjából 15 ezer forint) tesz ki, ami a jövedelmek mintegy öt százalékának felel meg.

Miért alacsony a megtakarítási hajlam?

A megtakarítás a szándék és az anyagi lehetőségek kettősségéből fakad

 - mondta Pandurics Anett a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója. Azonban amikor a gazdasági teljesítmény növekedni fog, akkor a megtakarítási hajlam szintén növekvésnek indulhat.

A kockázatvállalás vagy a hosszú távú gondolkodás megteremtése lehet az egyik legjobb ösztönző arra, hogy beinduljon az előtakarékossági kedv hazánkban. Abban megegyeztek a szakemberek, hogy Magyarországon azért alacsony a megtakarítási kedv, és azért jár hazánk a nyugati országok mögött, mert:

  • Az államtól várjuk a segítséget
  • Bizalomhiány van hazánkban

Ennek a két problémának a kiküszöbölése vezethet leghamarabb ahhoz, hogy az öngondoskodás lényegesen növekedhessen. Lényeges pont, hogy a bankbetétek továbbra is jó alapot nyújthatnak a megtakarításoknak: ugyan alacsony kamatot adnak, viszont ezt rövidtávon, stabilan tudják nyújtani, és a lakosság számára ez jelenleg a legfontosabb szempont a félre tett pénzük elhelyezésére.

"Kész van a termékpaletta"

Harmati László szerint a szolgáltatók minden lehetséges igényre tudnak ajánlatot adni, ha nyugdíjcélú előtakarékosságról van szó. A legjobb az lenne, ha mindenki igénybe venné mind a három terméket (Nyugdíj-előtakarékossági számla, Önkéntes Nyugdíjpénztár, Nyugdíjbiztosítás), így maximálva az adható adókedvezményt, igaz a valóság az, hogy a legtöbben a nekik leginkább megfelelő terméket veszik igénybe.

Címkék:
öngondoskodás, bank, megtakarítás, biztosító,