Tényleg nem lehet majd hamisítani az új tízezrest?

Pénzcentrum2014. szeptember 7. 10:00

Teljesen lecseréli a jegybank a papír bankjegyeket a következő évben, melynek egyik oka a hamisítások gyakorisága. Az elsőként megújuló tízezres címlet az egyik leginkább hamisított bankjegy. Ezért a Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy mivel készül az MNB a pénzhamisítók ellen, és hogy az új bankjegy mennyivel lehet majd biztonságosabb a réginél.

A következő négy évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lecseréli az összes forgalomban lévő papír bankjegyet. A portrék és a hátoldali képek is megmaradnak, azonban az elterjedt hamisítási módszerek ellen hatékonyabban védő, címlet-specifikus biztonsági elemekkel látják majd el az új bankjegyeket. Habár a tízezres az egyik leginkább hamisított címlet, a bankjegyek cseréjének csak egyik oka a hamisítás gyakorisága. A jegybank inkább a hamisítások megelőzése érdekében kívánja fejleszteni a bankjegysorozatokat, melyek között van olyan, amely közel két évtizede nem újult meg.

Elenyésző a hamisítványok száma

A forint hamisítása az elmúlt években valóban csökkenő tendenciát mutat, a hozzánk hasonló, nemzeti valutával rendelkező országokkal összehasonlítva is kedvezőnek tekinthető - mondta el az MNB a Pénzcentrum kérdésére korábban. Ezzel összhangban az elmúlt 5 év során a forint bankjegyek hamisításának kárértéke harmadára csökkent. Míg 2009-ben a hamisítások még kb. 90 millió forint kárt okoztak, addig ez 2013-ban 30 millió forint körül alakult.

2011-ben 1302, 2012-ben 1356, 2013 első hat hónapjában pedig összesen 645 esetben regisztráltak pénzhamisítást rendőrségi eljárásban - tájékoztatta lapunkat korábban az ORFK. Az idei év első felében pedig a megelőző év azonos időszakához képest 16 százalékos csökkenés volt tapasztalható az MNB adatai szerint. Igaz, a pénzhamisítási bűncselekmények esetében befejezett nyomozások eredményessége az elmúlt három évben átlagosan 11 százalék volt.

A hamisítványok többsége a magasabb értékű címletek közül kerültek ki. Az ORFK a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a 10 és 20 ezer forintos címletek az összes fellelt hamisítvány 82,3 százalékát tették ki az elmúlt évben.

Az elsőként megújuló tízezer forintos bankjegy egyik fő jellemzője, hogy a legtöbb biztonsági elem csak erre a címletre lesz jellemző. A Pénzcentrum megvizsgálta a régi és az új tízezrest, és összegyűjtöttük, hogy milyen újdonságokat is találhatunk majd a megújuló bankjegyen.

A megújult tízezres egyetlen biztonsági eleme, amely nem változott:

Illeszkedőjel: előoldal jobb felső sarkában, hátoldalának pedig a bal felső sarkában található, fény felé fordítva H betűvé egészítik ki egymást az ábratöredékek.

Amelyek maradtak, de módosultak:

Vízjel: Szent István király portréjának tükörképével megegyező vízkép maradt, de megjelent egy függőleges 10 000 értékjelzés is.

Hologramfólia: amíg a régi tízezresen Magyarország címere és az "MNB" felirat váltotta egymást mozgatásra, addig az új bankjegyen ezeken kívül megjelenik a 10 000 értékjelzés is, valamint az egyes elemek között nagyméretű 10 000 értékjelzés tűnik még fel.

Rejtett kép: az új tízezres előoldalán a rejtett kép helyett vakjel található, így a hátoldalra került a rejtett kép. A decemberben forgalomba kerülő bankjegyet elforgatva majd egy H betűt fog kiadni a rozetta. A régi tízezres (előoldalán található) rejtett kép a bankjegyet elforgatva az MNB feliratot jeleníti meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Biztonsági szál: egyrészt kicsit jobbra csúszott, másrészt korábban a "Magyar Nemzeti Bank" felirat volt olvasható rajta, az újon pedig az "MNB" és a 10 000 értékjelzés.

Metszetmetély nyomtatás:
a papír síkjából kiemelkedő festékréteg, amely tapintással jól ellenőrizhető a képnyomatok (portré, értékjelzések, címer, Magyar Nemzeti Bank felirat) megérintésével. Az új bankjegyeken még a vízjelmező feletti motívum és a hátoldali kép is ilyen technológiával készült.

UV-A fényben: a vízjelmezőben az esztergomi bazilika kupoláján kívül a 10 000 értékjelzés is feltűnik majd zöld és további újdonságként barna színben is az új bankjegyet megvilágítva. A jobb szélen található függőleges sorozatszám világít zölden az új bankjegyen, míg a régin a bal sarokban látható, vízszintes sorozatszám tűnik fel a fényben (narancssárgán). A megújuló tízezresen a hologram egyes elemei is fluoreszkálnak majd.

UV-C fényben: a vízjelmezőben az esztergomi bazilika kupoláján kívül a 10 000 értékjelzés is feltűnik majd az új bankjegyet megvilágítva, csak itt piros színben. Szintén a függőleges sorszám fog világítani az új tízezresen, csak zöld színben. A régin a függőleges ilyen UV-fényben vörössé válik, a vízszintes pedig narancssárgává.

Mikroírás: A bankjegyet nagyítóval vizsgálva az elő- és hátoldalon is több helyen a bankjegy címletértéknek megfelelő értékjelzés (tízezer forint), valamint a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható. A megújuló bankjegyen az értékjelzés számmal is feltűnik majd.

Amelyek a régi bankjegyen nem voltak:

Színváltó nyomat: az előoldal közepén található lúdtalpkeresztes motívum (amely az MNB Indexnek küldött válasza alapján nem hordoz jelentéstartamot) aranyról zöld színűre változik mozgatásra.

Irizáló nyomat: a hátoldal jobb oldalán található aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására a 10 000 értékjelzés és az MNB felirat olvasható.

Vakjel: míg a régi bankjegy előoldalán rejtett kép található, az új tízezresen már vakjellel találkozhatunk majd. Ez egy nagy festékréteg-vastagságú, címletspecifikus elrendezésű felület, valamint a bankjegy jobb- és baloldalán dombornyomat is támogatja a vakok és gyengénlátók számára a bankjegy felismerését.

Címkék:
mnb, hamisítás, forint, megtakarítás, bankjegy, pénzhamisítás, készpénzcsere, pénzhamisítók,