Több büntetést kaphatnak a pénzügyi bűnözők

Pénzcentrum2014. szeptember 3. 15:31

Huszonnégy civil szervezettel egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórumon. A jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzők erőteljesebb büntetőjogi felelősségre vonása érdekében jegybank megfontolja, hogy kezdeményezi a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) szigorítását.

A 2014 májusában életre hívott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórum második egyeztetésére tegnap került sor. A meghívottak között volt minden, a jegybank által ismert civil intézmény, amelynek tevékenysége a pénzügyi fogyasztóvédelemhez kötődik.

A Civil Fórum résztvevői a Fortress-ügy kapcsán áttekintették a jogosulatlan szolgáltatókkal kapcsolatos jegybanki intézkedéseket és feladatokat is. Emlékezetes: az MNB súlyos bírságot szabott ki, mivel a Fortress Holdings LLC és Sz.-F. Zsolt Sándor természetes személy forrásgyűjtésre irányuló pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, a Flow Money Kft. és a FLOW MONEY INT. LTD pedig kiemelt közvetítői tevékenységet végzett engedély nélkül. Az ügyfelektől összegyűjtött forrásokat a szereplők nem fektették be a tőkepiacon, bizalmi vagyonkezelést sem végeztek, és - a Fortress hiteles nyilvántartásainak hiányában - az MNB eljárása nem igazolta azt sem, hogy a befektetőktől jogosulatlanul átvett pénzeszközöket visszafizették volna a fogyasztóknak.

A Fortress-hez hasonló esetek jövőbeni elkerülése érdekében az MNB megfontolja, hogy a Büntető Törvénykönyvre (Btk) vonatkozó jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éljen a jogalkotó felé. Ennek célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzője cselekményével arányosan, a jelenleginél szigorúbb büntetőjogi következményekkel szembesüljön, különösen, ha az MNB tiltó döntése ellenére is folytatja jogszabálysértő tevékenységét. Ennek révén a pénz- és tőkepiacok jogszerű szereplői és az ügyfelek a büntetőjog oldaláról is fokozottabb védelemben részesülhetnek.

 

Címkék:
mnb, pszáf, fogyasztóvédelem, pénzügyi kultúra, büntetőtörvénykönyv,