5 étel, amitől hamarabb megöregszel

Pénzcentrum2014. augusztus 6. 15:10

Hiába vásároljuk a méregdrága krémeket és költünk bőrfiatalító pakolásokra, ha nem figyelünk arra, mit eszünk. Vannak ugyanis kifejezetten fiatalító, és vannak a bőr öregedését felgyorsító ételek és italok. Például a túlzott édesség- és alkoholfogyasztás ráncosítja a bőrünk, és rongálja a fogainkat. Az öregedést gyorsító ételek kizárásával sokat spórolhatunk, hiszen egyrészt azokra nem költünk, másrészt pedig nem kell a méregdrága fiatalító kezelésekért sem fizetnünk. Arról nem is beszélve, hogy a fogorvosi kezelés sem olcsó mulatság.

1. Édességek

Ha több cukrot eszel, mint amennyivel a sejtjeid elbírnak, a felesleges cukor (különböző kölcsönhatások eredményeképp) megtámadja a kollagént a bőrben. Ez pedig azért rossz nekünk, mert a kollagén felelős a bőr feszességéért. Arról nem is beszélve, hogy a sok cukor a fogainknak sem tesz jót, elszíneződéshez vezet, és baktériumtelepek kialakulására ad lehetőséget - tájékoztatta a Time magazint Brian Kantor amerikai fogorvos. Szerinte az a legjobb, ha minden édesség elfogyasztása után vízzel öblögetünk.

2. Alkohol

"Ha jól működik a májad, kiválasztja az alkohollal bevitt méreganyagot anélkül, hogy az rossz hatással lehetne a bőrödre. Hiszen a felgyülemlő toxinok kiütések és sötét foltok megjelenését, vagy ráncosodást is eredményezhetnek" - mondta el Ariel Ostad amerikai dermatológus. Az alkohol ezen kívül dehidratáló hatású, ami Ostad szerint rontja az alvás minőségét, a nem pihentető alvás pedig tovább öregít: a bőr veszít rugalmasságából, szaporodnak a ráncaink.

3. Fehérbor

A fehérbor a fogainkra van rossz hatással. A fehérborban lévő savak megtámadják a fogzománcot és így legyengítik a fogazatot. Maureen McAndrew a New York-i Egyetem fogorvosi karának professzora szerint azonban az sem megoldás, ha a fehérbor fogyasztása után azonnal fogat mosunk. Mert a savas környezetbe érkező fogkrém csak még tovább bontja a fogzománcot. A legjobb, ha egy órát várunk borozás után, és csak akkor mossuk meg a fogunkat.

4. A sós ételek

A túlzott sófogyasztás eredményeképpen szervezetünk sok vizet tart vissza. A felgyülemlő víztől pedig úgy nézünk ki, mint egy felfújhatós állatka. Nem csak az a megoldás, ha kevés sóval főzünk. Sok konzerves zöldséget és gyümölcsöt sóval tartósítanak. Az efféle termékek elfogyasztásával pedig úgy jut extra sok só a szervezetünkbe, hogy tulajdonképpen nem is tudunk róla.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Feldolgozott húsok

Felvágottak, kolbász és bacon: mind ellenségünk ebben a helyzetben. "Sok ezek közül a húsok közül szulfitokat vagy más tartósítószereket tartalmaz. Ezek bőrgyulladást és a bőr öregedését eredményezhetik a szervezetbe kerülve" - mondja Ostad. Emellett ezek is túl sok sót tartalmazhatnak, ami ismét a vizesedés problémáját hozhatja elő. Jobban tesszük ezért, ha például szendvicshez saját készítésű sült húsokat használunk. 

 

Címkék:
élelmiszer, spórolás, megtakarítás, alkohol, fogaz,