Így herdálja el a családi ezüstöt, ékszereket a legtöbb magyar

Pénzcentrum2014. május 26. 12:02

Bárki kerülhet élete során olyan helyzetbe, amikor egy forint sincs a számláján, és még a hetek múlva érkező fizetése sem lesz elég a felmerült probléma hirtelen orvosolására. Váratlan egészségügyi kiadás, sürgős lakásfelújítás, vagy például egy esküvő több százezres költség, amelyet képtelenség zsebből előteremteni. Ilyenkor több lehetőség adódik. Az egyik, hogy személyi kölcsönt vesz fel, a másik például, hogy zálogházba adja az értékeit az ember.

A jelenség jóval elterjedtebb, mint a többség gondolná: OTP Bank Öngondoskodási Indexe szerint minden hatodik ember adta már zálogba valamely holmiját. Körükben többen vannak a hölgyek, a zaciba adott tárgyak pedig döntő részben ékszerek, órák, műszaki cikkek. Érdekes tény, hogy a fővárost is magában foglaló közép-magyarországi régióban a legmagasabb a zálogházat igénybevevők aránya (23%), míg például a Dél-Dunántúlon csak 11 százalék. A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek ötöde a jövőben is megfontolná ezt a lehetőséget, ha bajba kerülne.

A záloghitel sincs ingyen

Kevesen vannak tisztában ugyanakkor azzal, hogy a zálogba adott értéktárgyak után is kell fizetni. A kezelési költségek és a záloghitel esetében mindent egybevetve a THM akár a 40 százalékot is elérheti. Emellett fennáll a veszélye, hogy a becses családi értéknek örökre búcsút inthet az ember, hiszen a zacik két hónap után általában megkísérlik eladni a zálogba adott tárgyakat. Maga a záloghitel futamideje is 90 napban maximalizált, míg például személyi kölcsönt öt éves futamidő mellett is igényelheti, aki megszorult.

Mindkét megoldás gyors segítség az átmeneti pénzügyi gondokra. Személyi kölcsön esetén azonban pontosan akkora összeghez jutunk hozzá, amekkorára szükségünk van, míg záloghitelnél a meglévő értékeinktől, az aktuális nemesfémárfolyamtól és a becsüstől függ, mennyit kapunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha például 300 ezer forintra lenne hirtelen szükség, akkor a két évre felvett személyi kölcsön havi 15 ezer forintos törlesztőrészlettel, minimális papírmunkával megkapható, és a pénzhez a jóváhagyást követően nagyon gyorsan hozzá juthat az ember. Ha zaciból szeretne ugyanekkora összeghez jutni valaki, legalább egy félkilós aranylánccal, vagy értékes porcelán étkészlettel kell beállítania a zálogoshoz.

 

Címkék:
öngondoskodás, zálogház, zaci, záloghitel,