Sosem találod ki, mire megy el a magyar nyugdíjasok pénze...

Pénzcentrum2014. május 8. 11:45

A nyugdíjasok vagyonuk 80 százalékát élelmiszerekre, rezsire és gyógyszerekre költik el, így alig marad pénzük személyes kiadásaikra. Ha a nyugdíjcélú takarékoskodást időben elkezdik, sokkal nagyobb keretből gazdálkodhatnának - többek között ez is kiderült a Groupama Garancia Biztosító és a Gfk Piackutató Intézet közös kutatásából. A lakosság körülbelül 40 százaléka egyáltalán nem előtakarékoskodik, és 30 százalékuknak csupán egy-két hónapra elég félretett pénze van.

Az öngondoskodási hajlandóságról, a befektetésekről készített kutatás legfontosabb tanulsága, hogy gondolkodásbeli változásra lenne szükség, hiszen a legtöbben akkor sem tennének félre nyugdíjas éveikre, ha megtehetnék. Arra a kérdésre, mit tennének, ha 100 ezer forintot kapnának, a válaszadók mindössze 7 százaléka mondta azt, hogy nyugdíjcéllal takarékoskodna. Legtöbben inkább félretennék, konkrét cél nélkül. De a helyzet nem aggasztó, 5 évvel ezelőtt sokkal kevesebben tartották fontosnak az öngondoskodást.

Sokan úgy gondolják, nem engedhetik meg maguknak, hogy a napi költségeiken túl még félre is tegyenek pénzt. Pedig amint Garamvölgyi Zoltán, Groupama Garancia Biztosító élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója elmondta, ha időben elkezdjük, nem kell sokat félretenni havonta, elég 10 ezer forint alatti összegre gondolni. De sokat lehetne spórolni a felesleges kiadásokon is: a háztartási kiadásokkal való takarékoskodás fontos lenne, illetve a rezsin is sokat lehetne spórolni, például a készülékek áramtalanításával. Ezeken kívül pedig a dohányzás és az öltözködés is sok felesleges pénzt visz el.

Életkori sajátosságok is befolyásolják azt, ki mire költ, a fiataloknál a rezsi illetve napi általános kiadások dominálnak, míg a harmincasok vagyonának majdnem 60 százaléka megy el élelmiszerre és rezsire. Ezzel szemben a 70 év felettiek pénzük 80 százalékát költik el rezsire, ételre és gyógyszerekre - ismertette a kutatás erre vonatkozó adatait Kozák Ákos- a GfK Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Garamvölgyi szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy a lakosság nagy része nem érti az öngondoskodással kapcsolatos lehetőségek feltételeit, termékeit, így pedig nem is mer belevágni egy-egy ilyen biztosítás megkötésébe. Így nyilván a tájékoztatás is igen fontos lenne. Véleménye szerint a legfontosabb a bátorság, annak elismerése, hogy bármi történhet velünk a jövőben, olyan problémák, amiket csak mi tudunk megoldani. Így nekünk kell rá előre gondolnuk, hogy félretegyünk rá. Ez egyébként a megkérdezettek szemében is igen fontos tényező, amikor az öngoskodás definíciójárl kérdezték őket, legtöbben a szeretteikről való gondoskodsként írták le.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás,