Megvan, mire költi a jegybank a beszedett bírságot

Pénzcentrum2014. május 8. 12:31

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy munkacsoport létrehozására, amely közös programokon keresztül fejleszti a lakosság pénzügyi tudatosságát. Erre a célra fordíthatja a jegybank azt az 1,2 milliárd forintot, amit a pénzintézetek megbírságolásából szedett be.

Állandó munkacsoportot hoz létre három nagy állami intézmény, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági minisztérium. A munkacsoport célja a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztése, a tudatosabb döntéshozatal elősegítése és a jogorvoslati lehetőségek megismertetése. A munkacsoport célja, hogy a pénzügyi kultúrát fejlessze, ezzel a pénzügyi rendszer kockázatait mérsékelve. Ennek köszönhetően kiegyensúlyozottabb gazdasági rendszer jöhet létre Magyarországon, és a lakosság pénzügyi kultúrája is fejlődik.

Kattints! Titkolják a bankok, mennyit kapunk vissza tőlük

A programokra a pénzt a jegybank bankrendszerre kivetett bírságából fedezheti, mivel a határozat kihirdetésekor megtudtuk, hogy a befolyt összegeket a pénzügyi kultúra fejlesztésére fordítja felügyelet. Ennek köszönhetően a három állami intézmény akár 1,2 milliárd forintot is a pénzügyi tudatosság fejlesztésére fordíthat. Egyébként a büntetés végső összege még kérdéses, mivel kilenc pénzintézet jelezte, hogy él jogorvoslati lehetőségével, míg a jegybank készen áll a peres eljárásokra a nyilatkozata szerint.

Címkék:
mnb, bírság, visszatérítés, pénzügyi kultúra,