Van ilyen? Még én fizetek a banknak, hogy beteszem a pénzem?

Pénzcentrum2014. április 30. 05:33

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi döntésének köszönhetően a jegybanki alapkamat 2,5 százalékra csökkent. Ennek közvetlen hatása van megtakarításainkra, leginkább úgy, hogy a bankbetétek kamatai csökkennek a döntés hatására. A kérdés minden kamatvágás után felmerül: lehetséges a negatív hozam a bankbetéten? Megnéztük, hogy milyen kamatokkal köthetjük le a pénzünket, és összeszedtük a legfontosabb szempontokat a bankbetétünk kiválasztásához.

A Magyar Nemzeti Banktegnapi kamatvágása rekord alacsony alapkamatot eredményezett. Ennek a pénzügyeinkre kézzelfogható, forintosítható hatása van. A legelterjedtebb megtakarítási forma, a leköthető bankbetétek kamatai ugyanis szorosan követik az alapkamatot.

Mekkora kamatot kínálnak a bankok?

A kamat önmagában nem minden esetben mérvadó, mivel a költségeket nem tartalmazza, ezért az egységesített betéti kamatlábmutatót (EBKM) használjuk, amely már tartalmazza a szorosan a lekötéshez tartozó költségeket.


Az EBKM-et elsősorban az befolyásolja, hogy milyen feltételnek tudunk megfelelni a bankunknál. A képlet viszonylag egyszerű: minél több feltételnek felelünk meg, annál nagyobb kedvezményeket kaphatunk a bankunktól.

Milyen feltételeknek kell megfelelnem?

Több fajta feltétellel találkozhatunk a lekötések során, a leggyakoribb, ami magasabb kamattal (és ezen keresztül EBKM-mel) kecsegtet, a friss pénz beérkezése a bankhoz. Ez azt jelenti, hogy új pénznek kell beérkeznie a bankhoz, ami lekötésre kerül. Fontos, hogy a betét lejárata után ez a kedvezmény már nem él.


A másik elterjedt feltétel a bankkártya rendszeres használatára vonatkozik. Ha tehát aktívan használjuk a bankkártyánkat, akkor a betéti kamatainkra is kaphatunk kedvezményeket.


Sokan azonban nem tudnak, vagy nem akarnak feltételeket teljesíteni, nekik a feltétel nélküli lekötött betétek lehetnek a mérvadóak. Ezek esetében a bank nem határoz meg előfeltételt (nem kell új pénznek lenni, nincs szükség aktív számlahasználatra stb.), viszont jellemzően a kamatok is alacsonyabbak ebben az esetben.


A táblázatokban látható EBKM-ek nem mutatnak nagy különbségeket, viszont találkozhatunk különleges konstrukciókkal, amiket érdemes kiemelni. Az egyik ilyen a K&H-nál található inflációkövető betét, ami a Központi Statisztikai hivatal által közzétett  infláció mértékével kamatozik.

Egy másik érdekes konstrukció a hűséges ügyfeleket támogató betét, ami az FHB Banknál elérhető. Ennél a betétnél az EBKM elmarad a fent említett két feltétel esetén elérhető szinttől, azonban a feltétel nélküli konstrukcióknál lényegesen kedvezőbb kamatokat nyújt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan válasszam ki a bankbetétemet?

Először érdemes a számlavezető bankunknál körülnézni, hiszen valószínűleg ott egyébként is aktívan használjuk a bankkártyánkat, így egy feltételt már teljesítünk és megkapjuk az ebből eredő plusz kamatokat.

Amennyiben a saját bankunknál nem találunk kedvező kínálatot, akkor a betéti kamatokat böngészve a legmagasabb hozammal kecsegtető kínálatok közül érdemes dönteni. Ebben az esetben három tényezőre fontos odafigyelni. Lényeges, hogy mennyire fordulunk bizalommal az adott pénzintézethez, illetve, hogy van-e az adott banknak fiókja elérhető távolságban.

A harmadik fontos szempont pedig, hogy adott betétlekötés esetén kell-e fizetni bankszámlavezetési költségeket, és ha igen, akkor mekkora ez a díj. Ez utóbbi ugyanis könnyedén lenullázhatja hozamunkat, vagy bizonyos esetekben akár a befektetett tőkénk egy részét is elbukhatjuk.

Külön körbe tartozik, ha például hosszú távú megtakarítást is indítunk a bankunknál, ebben az esetben ugyanis kimagasló kamatokkal élhetünk, ezzel viszont 10 évre, vagy akár hosszabb időre is elkötelezzük magunkat.

Az alacsony kamatoknak köszönhetően lehetséges az, hogy kevesebb pénzt kapok vissza a bankomtól, mint amennyit a bankbetétembe betettem.

Bár több pénzintézet kínál kedvező kamatokat, érdemes elgondolkozni más megtakarítási termékeken, mint például az állampapírok, nyugdíjmegtakarítások, és befektetési jegyek.

Címkék:
betét, kamat, bankbetét,