Így változhat a magyar nyugdíjrendszer

Napi.hu2014. április 8. 09:01

A szakértői várakozások szerint a következő négy évben újra előkerül az egyéni számlák kérdése. A felosztó-kiróvó rendszer felülvizsgálatán kívül középpontba kerülhetnek a 40 év program kérdései, és a kedvezmények bővítése is -írja a Napi.hu.

A magyar nyugdíjrendszer nem egyéni számlás elven működik, hanem azt figyeli, hogy a teljes életpálya hosszában mekkora jövedelem után fizettek járulékot és mennyi szolgálati idővel rendelkezik az adott nyugdíjas. A rendszer összetettségéből nem igazán lehet előre megmondani, hogy mekkora nyugdíja lesz egy mai negyvenévesnek a 2030-as nyugdíjazásakor.

Egyébként az elmúlt két évben mintegy 100 ezer olyan nő szerzett teljes jogú nyugdíjat, akik nem érték el a rájuk irányadó korhatárt, ám 40 szolgálati évet fel tudtak mutatni. A program eddigi sikerén felbuzdulva a kormány olyan változásokat kezdeményezhet, amely szélesíti a női 40 programba bekerülők számát. Információink szerint a női 40 év programot a kormánypártok a jelenlegi formában tartanák fenn, annak ellenére, hogy az jogilag diszkriminatív. Az elképzelhetetlen és fel sem merülhet, hogy a diszkrimináció felszámolását úgy oldják, meg, hogy a programot kiterjesszék a férfiakra is, annak elvi és anyagi okai miatt sem.

Címkék:
nyugdij, magánnyugdíjpénztár, nyugdíjrendszer,