Vége a luxusnyugdíjaknak Ausztriában

Pénzcentrum2014. március 30. 19:00

Az osztrák kormány véget vet a luxusnyugdíjaknak, csaknem 10 ezer kiemelt nyugdíjas érintett - írja a Napi Gazdaság. A luxusnyugdíjak között volt, ami elérte a havi 30 ezer eurós határt, ami több, mint 9 millió forintnak felel meg.

Rudolf Hundstorfer munkaügyi, szociális és fogyasztóvédelmi miniszter kedden nyújtotta be a kormánynak a közszférában eddig kifizetett irreálisan magas nyugdíjak maximálásáról szóló törvényjavaslatot, amelyről intenzív egyeztetések folytak a koalíciós partnerekkel és a szövetségi törvényhozás frakcióival annak érdekében, hogy a szükséges alkotmánymódosítást is biztosítsák.

A közvéleményt irritáló "luxusnyugdíjak" olyan köztisztviselői funkciókkal jártak együtt, amelyekben az állami alkalmazottak amúgy is kiemelt fizetéseket kaptak. Tavaly novemberben került nyilvánosságra az osztrák jegybank vezetőinek mesés járandósága. A pálmát az osztrák nemzeti bank egykori elnöke, Adolf Wala vitte el, rekordnyugdíja havonta több mint 30 ezer eurót tesz ki. A tárca akkor nekiállt, és átvilágította a kiemelt nyugdíjakat, amelynek során kiderült, hogy nem csak a nemzeti bank csúcsvezetői, de közel 9600 egykori állami alkalmazott is szép summát zsebel be havonta a különszabályozásnak köszönhetően.

A kedvezményezettek között számos politikus van, de még a schönbrunni állatkert egykori vezetői is jogosultak az extra juttatásra - írja a Der Standard bécsi lap. Az átvilágításba végül 27 intézményt vontak be, köztük különféle érdek-képviseleti szerveket is, és a rostán 9600 személy akadt fenn, még ha nem is egyforma mértékű nyugdíjakkal.

Címkék:
nyugdij, luxusnyugdíj, köztisztviselői nap,