Kockázat nélkül nincs hozam (x)

Pénzcentrum2014. március 22. 19:05

A befektetési alapok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

Az alacsony kamatok miatt a bankbetétek már nem jelentenek vonzó lehetőséget a megtakarítani kívánók számára, ugyanakkor

Magasabb hozamért ma már nagyobb kockázatot kell vállalni - mondják a befektetési szakemberek. Míg néhány évvel ezelőtt a kétszámjegyű betéti kamatok sem voltak ritkák, a megtakarítóknak hozzá kell szokniuk, hogy jelenleg a fix hozamú, alacsony kockázatú eszközökkel ennek csak töredékét lehet elérni.

A piaci adatok azt mutatják, hogy a befektetési alapokat egyre többen választják: tavaly az ilyen eszközökben lévő vagyon 35%-kal gyarapodott. A Budapest Alapkezelő, amely a tavalyi évben a piaci átlagot meghaladó, 47%-os bővülést ért el, 1000 fős felmérést végzett a befektetési alapokról. A kutatásból kiderült: ma már a lakosság 6%-a befektetési alapban tartja a pénzét, és ha ma kellene elhelyeznie egymillió forintot, akkor kétszer ennyien választanának befektetési alapot.


A csökkenő betéti kamatok mellett tehát egyre magasabb az alapok elfogadottsága: a felmérés során a válaszadók fele mondta azt, hogy a befektetési alapokat profi szakemberek kezelik, akikre szívesen bízzák a pénzüket.

A felmérés szerint ugyanakkor sokan vannak, akik túl kockázatosnak érzik a befektetési alapokat, és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a bankbetét-dömping után a befektetők egyelőre nem szívesen vállalnak rizikót. Magasabb hozam viszont már csak bizonyos kockázatvállalás mellett érhető el.

A Budapest Alapkezelő szakértői szerint a válság előtti hozamszinteket leginkább a vállalati kötvények és részvények tudják elérni. Az alapkezelő új terméke, a GE Money Paradigma Alap ezt a trendet igyekszik kihasználni: vagyonának jelentős részét - az államkötvényekénél magasabb kockázat mellett jelentősebb hozamot is ígérő - a hozamingadozásokra kevésbé érzékeny, rövidebb, 2-3 éves lejáratú vállalati kötvényekbe fekteti, de befektetési politikája lehetőséget biztosít részvények vásárlására is. A befektetési kosárban elsősorban a feltörekvő piacok (pl. Brazília, Oroszország) vállalatainak kötvényei kapnak helyet, a részvények aránya pedig időszakosan is legfeljebb 10-20 százalékos lesz.

Az alap célja, hogy öt éves időtávon a pénzpiaci alapokat meghaladó hozamokat érjen el, így elsősorban az ésszerű kockázat mellett magasabb hozamra vadászó, közép- vagy hosszabb távon gondolkodó befektetők számára lehet ideális.

* A GE Money Paradigma Alapot a Budapest Alapkezelő Zrt. kezeli. Jelen hirdetés nem minősül befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak vagy befektetési tanácsadásnak. Az alapok befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletes felvilágosítást, azok hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából kaphat, amelyek megtalálhatók a Budapest Bank Zrt. fiókjaiban, a forgalmazási helyeken és a www.bpalap.hu internetes oldalon. A befektetési alapok vásárlásához értékpapírszámla nyitása szükséges, amelynek díja van. Az alap múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra. Jelen hirdetésben feltüntetett hozamok bruttó, nem évesített hozamok (kivéve, ahol ez feltüntetésre került), amelyekből 16% kamatadó és 6% EHO levonásra kerül. Az Alap MiFID kockázati besorolása: kiegyensúlyozott.
Jelen dokumentumban foglalt valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál. A Budapest Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért, és annak következményeiért. A Budapest Bank befektetési szolgáltatási tevékenységének engedélyszáma: III/41.038-16/2002. Az Alapkezelő felügyeleti engedélyszáma, dátuma: 100.006/1992; 1992. szeptember 22.

(x)

Címkék:
öngondoskodás, budapest alapkezelő,