Kiderült, mit lépnek a magyar bankok a gigabírságra

Pénzcentrum2014. március 21. 14:58

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten eddig példa nélküli méretű, mintegy 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki magyar pénzintézetekre, elsősorban bankokra. Bár már több, mint egy hete történt a bírság kiosztása, eddig csak két bank tett konkrét lépéseket, kettő bank pedig válaszolt kérdéseinkre.

Az MNB eddig soha nem látott méretű bírságot szabott ki a magyar bankrendszerre, az összeg közel 1,2 milliárd forintra rúg. Ugyan múlt hét csütörtökön lett nyílvános a büntetés kiszabása, mégis több jelentős hitelintézet még nem lépett az ügyben. Vannak olyan bankok is, akik gyorsan tudtak reagálni a kialakult helyzetre.

Kattints!
Melyik bank ad vissza pénzt az ügyfeleinek? Itt a lista

Először az MKB lépett

Az első reakció az MKB Banktól jött, a büntetés kihirdetésének másnapján. A pénzintézet ugyanis úgy döntött, hogy 2014. március 11-étől nem hárítja át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket. Várható a költségek csökkenése azoknál a bankszámlacsomagoknál, amelyek esetében kifejezetten a tranzakciós illeték bevezetése, illetve megemelése miatt növelték meg a díjakat. A kondíciós listákat egyébként fokozatosan frissítik, és a jogosulatlan költséglevonások is megérkeznek hamarosan.

A Raiffeisen volt a másik díjmódosító

Másodikként a Raiffeisen Bank tett lépéseket arra, hogy elkerülje a további bírságot. A bank hirdetménye szerint a bankkártyás vásárlás a Mindennapok és a Bázis számlánál is díjmentes lett, korábban a díj 0,3 százalék volt. Így már az összes számla esetében díjmentes a bankkártyás vásárlás. A DíjNullázó számlacsomag esetében a korábbi 249 forintos ATM-es készpénzfelvételi díjat tették ingyenessé. Továbbá az összes olyan költségelem ingyenes lett, ami eddig "0,3 százalékot, maximum 6000 forintot" tett ki. Jellemzően ilyen tételek a netbankos utalások, a netbankos állandó utalások és a csoportos beszedési megbízások több számlacsomag esetében is. A teljes kondíciós listát itt érheted el.

Mit mond a többi bank?

Megkerestük az érintett bankokat, de kérdéseinkre eddig csak ketten válaszoltak:

"A Budapest Bank tudomásul veszi az MNB határozatát, és annak megfelelve 30 napon belül a bírságot befizeti, illetve az MNB által kifogásolt díjakat visszafizeti az érintett ügyfeleknek. Az ügyfeleknek ezzel kapcsolatosan nincs teendőjük, amennyiben érintettek, a visszatérítést április 30-ig automatikusan jóváírjuk számláikon." - tudtuk meg a Budapest Banktól.

A CIB Banktól az alábbi információt kaptuk: "A CIB Bank jogkövető intézményként a Magyar Nemzeti Bank által kirótt bírságot maradéktalanul megfizeti, az érintett ügyfelek számára a díjtöbbletet a határozat szerint visszatéríti. Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy véleményünk szerint a CIB Bank magatartása teljes mértékben megfelel az érvényben lévő jogszabályoknak és a PSZÁF korábban kiadott irányelveinek, és meggyőződésünk, hogy a Bank helyesen járt el."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Néhány fontos kérdés a visszafizetésről

Mivel a határozat a visszatérítés több területét nem szabályozza, ezért utánajártunk azonkan a kérdéseknek, amik felmerültek a témával kapcsolatban. A három legfontosabb itt is olvasható:

  • Mikor derül ki, hogy én mennyit kapok?

    A bankok 30 napon belül érvényesíthetik jogorvoslatukat. Ha ezzel nem élnek, akkor április 30-ig meg kell érkeznie a visszatérítésnek és május 15-ig erről az MNB-t is informálniuk kell.

  • Mekkora visszatérítésre számíthatok?

    A jegybanki információkból nem derül ki, hogy átlagosan mekkora visszatérítést kapnak az ügyfelek. A jegybank információi szerint azonban több százezer ügyfél lehet érintett, és a becsült visszatérítés mértéke 10 milliárd forint körül alakulhat. A Pénzcentrum.hu számításai szerint ezkörülbelül ezer forintot jelenthet ügyfelenként.

  • Jogosult vagyok a visszatérítésre akkor is, ha közben bankot váltottam?

    A visszatérítés minden jelenlegi és volt ügyfélnek kötelező. A volt ügyfelektől elvont díjat a bankok egyedi úton kifizetik, amit az MNB utólag ellenőriz.

Címkék:
bankszámla, bírság, visszatérítés,