Melyik bank ad vissza pénzt az ügyfeleinek? Itt a lista

Pénzcentrum2014. március 13. 12:15

Fontos bejelentést tett csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB): szokatlanul nagy, összesen 1,2 milliárdost büntetést szabi ki 35 magyar bankra, köztük az OTP-re, az Erstére, a CIB-re, az MKB-ra. Az ok: jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A legtöbb pénzintézetnek április végéig "kártalanítani" kell ügyfeleit - ez a büntetésnél jobban fáj majd a bankoknak, hiszen akár 10 milliárd forintot is (vissza) kell fizetniük. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Összesen1,2 milliárd forintos bírságot szab ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokra a bankokra, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A büntetés 35 pénzügyi szervezet között oszlik meg, és több országos bank is szerepel a listán. A bírság kiszabására elsősorban a bankszámlaköltségek jogosulatlan emelése miatt került sor.

A megbüntetett bankok között van az OTP, a Raiffeisen, az Erste Bank, a CIB Bank, és az MKB Bank is. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi a Felügyelet a pénzintézeteket, ami akár 10 milliárd forintra is rúghat. A visszafizetés határideje egyébként 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket nem kell bejelelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.

A büntetéseket az alábbi jogsértések miatt szabták ki:

  • Hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett ok-lista az üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben;
  • A kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb, mint két hónappal hirdették meg;
  • A kedvezőtlen szerződésmódosítás hatályba lépése előtt két hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat ingyenes felmondási jogukról;
  • Elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát; 5) az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás új díjfajta bevezetésével történt;
  • Korábbi "díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciót tettek fizetendővé, ami szintén új díj bevezetését jelenti;
  • Megváltoztatták a díjszámítás módját.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A jó hír a visszatérítéssel kapcsolatban, hogy nem kell bejelentést tenni arról, hogy ügyfélként visszakapd a jogtalanul levont költséget. A becslések szerint akár 10 milliárd forintot is kitehet a visszatérítések összege. Ez azt jelenti, hogy április végéig egyes fogyasztóknak akár nagyobb összegek is beérkezhetnek a számlára.

Ez viszont rossz hír a KKV szektornak, mivel a veszteségeket ebben a szegmensben történő költségemeléssel tudják kompenzálni a legegyszerűbben a bankok. Ez azt jelenti, hogy akár jelentős díjemelkedésre is fel kell készülnie a szektornak.

Címkék:
mnb, bankszámla, bírság, büntetés, pszáf,