A nők tényleg hajlamosabbak a túlköltekezésre?

Pénzcentrum2014. március 6. 14:00

A nők kevésbé érzik magukat felkészültnek gazdasági témákban, valamint pénzügyi kérdésekben is gyakrabban kérik ki partnerük, barátaik vagy családtagjaik véleményét, mint a férfiak. A hölgyeknek azt is nagyobb része vallotta be, hogy hajlamos a túlköltekezésre.

Jelentős eltérés figyelhető meg a két nem pénzügyekkel kapcsolatos viszonyában. Míg a nőknek csak egyharmada, addig a férfiak fele érzi magát felkészültnek a pénzügyek terén, valamint ugyanilyen arányban érdeklődnek az ilyen jellegű hírek iránt. A hölgyek számára a gazdasági információforrást inkább ismerőseik és a tévéműsorok jelentik, a férfiak viszont inkább online cikkeket olvasnak a témában - derül ki a Budapest Bank legfrissebb felméréséből.

A nők elsősorban partnerükkel, barátaikkal és családtagjaikkal beszélik meg személyes pénzügyeiket, és nagyobb horderejű döntés előtt is szívesebben kérik ki mások véleményét. A férfiak hajlamosabbak egyedül döntést hozni: 22 százalékuk senkitől nem szokott tanácsot kérni a legfontosabb pénzügyi kérdésekben sem.

Habár a párkapcsolatban élők a pénzügyi döntések nagy részét közösen hozzák meg, mégis jól elkülönülnek bizonyos tételek a költségvetésben, melyek jellemzően egyik vagy másik nemhez köthetőek. A hölgyek leginkább a mindennapi élethez kapcsolódó kiadásokról döntenek egyedül, míg az autóvásárlás vagy a háztartási gépek esetén inkább a férfiak döntenek önállóan. Ugyanakkor a párkapcsolatokban több kiadást kezelnek a nők: például a számlák befizetése, a napi bevásárlások intézése vagy a hitelek havi törlesztőrészleteinek befizetése leginkább a nők dolga. Az erősebbik nem inkább a befektetések, megtakarítások kezelését vállalják magukra.

A nők közül többen vallották be, hogy hajlamosabbak túlköltekezni, és hogy nem tudják beosztani a pénzt. Különösen igaz ez az egyedülálló hölgyekre, akiknek 36 százaléka nyilatkozta, hogy kevésbé boldogul a havi kiadások és bevételek kezelésével. A banki szolgáltatások igénybe vételét tekintve is mutatkoznak különbségek a két nem tagjai között: a nők magasabb arányban rendelkeznek hiteltermékekkel (48 százalék szemben a férfiak 41 százalékával), a férfiak pedig rövid illetve középtávú megtakarításokkal: 36:29 százalék az arány az erősebbik nem javára.

Címkék:
hitel, öngondoskodás, pénzügyek, tévéműsorok,