Becsődölt a magyar takarék: mi lett a betétesek pénzével?

MTI2014. február 21. 14:35

Csütörtökön lezárult a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása - jelentette be Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója, aki arról is beszámolt, hogy az EU-ban a válság nyomán felértékelődött a betétbiztosítás, a betétesek számára kedvező változások lesznek.

A körmendi takarékszövetkezet 27,8 milliárd forintos betétállományából 22,9 milliárd forintra volt az alapnak kártérítési kötelezettsége. Százezer euró feletti betét 77 darab volt 3,7 milliárd forint értékben, ezek tulajdonosai a végelszámolás során érvényesíthetik majd követelésüket (a kielégítési sorrendben az OBA-val azonos kategóriában vannak).

Az alap a biztosított ügyfelek 94,1 százalékát már 7 munkanapon, 97,1 százalékát pedig 10 munkanapon belül kifizette, a törvény által előírt 20. munkanapon a kifizetési arány 99,6 százalék volt. Azért nem százszázalékos, mert a kifizetést egyes esetekben jogi ügyek, adatrögzítési hibák akadályozták. Fekete-Győr András hangsúlyozta, hogy az alap immáron harmadszor teljesítette a maga által megszabott 10 napos, szigorúbb határidőt.

 

Címkék:
takarékpénztár, öngondoskodás, csőd, bankbetét, oba,