Bankszövetség: zökkenőmentesen indult az ingyenes készpénzfelvétel

Magyar Nemzet2014. február 17. 09:03

Nem távoznak pénzintézetek Magyarországról, már csak azért sem, mert az itt lévő multinacionális cégek partnereiként garantálniuk kell a hosszú távú jelenlétüket a régióban és hazánkban - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente a nagyobb költségekkel indokolta, hogy miért olcsóbb külföldön a banki szolgáltatás, mint nálunk.

"A pénzkezelés terén továbbra is évtizedes lemaradásban vagyunk. Az ügyfeleknek csak kis hányada nyitott az elektronikus szolgáltatásokra, így a többség kiszolgálása munkaigényes módon, drágán történik. A bankok számára a forráshoz jutás is lényegesen olcsóbb Nyugaton" - mondta el a főtitkár.

Kovács Levente az ingyenes készpénzfelvétel kapcsán beszélt arról is, hogy a bankok mindenkor és minden területen jogkövetők voltak, így van ez a kétszeri díjmentes készpénzfelvétel esetében is. Hozzátette: "a pénzintézetek megfeszített tempóban készültek fel arra, hogy január 20-ig a számlavezető ügyfelek mintegy nyolcvan százaléka sikeresen regisztrálhasson, és az indulás is zökkenőmentesen sikerült. Az ATM-es készpénzfelvétel sokba kerül. Ennek költségét a hitelintézetek nem érvényesíthetik, sőt az ingyen nyújtott szolgáltatás után még tranzakciós illetéket is fizetnek. A meghatározó pénzpolitikai szereplők évtizedek óta a korszerűbb és a hosszú távon mindenkinek olcsóbb elektronikus bankolást támogatták, most azonban behúzták a kéziféket. Az új helyzetben a bankok nyilván átgondolják szolgáltatásaikat, és olyan csomagokat kínálnak majd, amelyek az elektronikus pénzfelhasználásra ösztönöznek."

Címkék:
öngondoskodás, bankszövetség, ingyenes készpénzfelvét,