Jelentősen változhat az ATM-ek készpénzfelvételi limitje

Világgazdaság2014. február 4. 09:33

Rendkívüli sürgősséggel tárgyalta a Parlament azt a törvényjavaslatot, melyben rögzítenék, hogy a jövőben minimum 75 ezer forintot lehessen kivenni az ATM-ekből, valamint a bankkártyához tartozó limit sem lehetne ennél alacsonyabb. Főleg a fiataloknak szóló számláknál és kártyáknál jelenthet ez problémát - írja a Világgazdaság.

A Németh Szilárd és Rogán Antal fideszes képviselők által vasárnap benyújtott és hétfőn tárgyalt tervezetet akár már csütörtökön is elfogadhatják a honatyák. Mivel a február 1-vel életbe lépett pézügyi rezsicsökkentésről szóló törvény értelmében havonta kétszeri alkalommal összesen 150 ezer forintot vehetnek fel díjmentesen az ügyfelek az automatákból, ezért a kisebb, például 50 ezres limitű automatáknál nem használhó ki maximálisan a jogszabályban garantált lehetőség. Az egyes banki ügyfelek minimális készpénzfelvételi limitjét is alkalmankénti minimum 75 ezer forintban határozza meg a törvényjavaslat.

Nem csak a fideszes képviselőket foglalkoztatja az ATM-ek készpénzfelvételi limitje: múlt héten a Magyar Bankszövetség is megfogalmazott egy ajánlást, melyben javasolja a hitelintézeteknek, hogy 100 ezer forintban határozzák meg a minimum limitet. Ugyanakkor a szakmai szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten alacsonyabb limitek beállítását indokolnák. Ráadásul az MNB statisztikái szerint a tavalyi év első felében egy átlagos készpénzfelvételnél még 50 ezer forintál is kevesebbet vettek ki az ügyfelek.

Habár a normál, felnőtteknek szóló bankszámlákhoz beállított standard limitek ennél többnyire magasabbak (legalább 100 ezer forint a legtöbb banknál), számos hitelintézet kínál számlacsomagot és kártyát a fiatalabb korosztály részére, amelyeknél lényegesen kisebbek a napi limitek. Ha viszont jelenlegi formájában fogadják el a törvényjavaslatot, akkor ezeket a kisebb, akár néhány ezer forintos limiteket is meg kell majd emelni, ellenkező esetben 500 millió forintos bírsággal fenyeget a jegybank.

 

Címkék:
öngondoskodás, bankkártya, ATM, bírság, bank,