Mi lesz idén a betétesek pénzével? Itt vannak a legjobb kamatok

Pénzcentrum2014. január 24. 05:23

Kispénzű megtakarítóként nem volt túl rózsás a 2013-as év. A jegybank tovább csökkentette az alapkamatot, amivel párhuzamosan a betétek hozamai is csökkentek. A kamatadó mellett már a 6 százalékos EHO-t is meg kell fizetni a betétek kevéske kamataiból. Ilyen helyzetben szedtük össze a legjobb kamatokat.

A negatív hatások mellett csak az alacsony infláció jelenthet némi megnyugvást a megtakarítók számára, aminek hatására a reálhozamok nem változtak az elmúlt időszakban. De ehhez rögtön tegyük hozzá, hogy az infláció mérséklődését leginkább a rezsiköltségek csökkenése okozta. A legtöbb megtakarító meg nem épp a még több rezsire gyűjt. Összefoglalva tehát egyre rosszabb a helyzete a megtakarítóknak.

Ráadásul a kamatvadászat is egyre inkább lehetetlen, mert a 22 százalékos adóteher mellett a tranzakciós illetéket is meg kell fizetni a bankközi utalásoknál, ami ilyen alacsony kamatkörnyezetben egyszerűen feleslegessé teszi a pénz utaztatását. Nem beszélve az egyre növekvő banki költségekről, ami ugyancsak azok ellen dolgozik, akik félre szeretnének tenni.

A legtöbben tehát ott fogják tartani a pénzüket, ahol a folyószámlájuk vagy a hitelük van. Ezzel a verseny is csökkenhet a bankok között, amivel a kamatok tovább süllyedhetnek a béka feneke alá.

Jelenleg épp itt tartanak. Az adatok a BankRáció.hu-tól vannak, ahol pontosan kiszámolhatod, hogy mennyi kamatot kapsz a megtakarításod után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más lehet a helyzet az év második felében, amikorra egyre több elemző jósol megugró inflációt. Ilyen környezetben már a jegybank is reagálhat és emelhet az alapkamaton, ami hatással lenne a betétek kamataira is. Emelkedő hozam várakozásról tanúskodik az is, hogy a bankok a hosszabb távú megtakarításokra fizetnek többet. A 6 hónapos betétek hozamai alacsonyabbak, mint az évesek, még a friss pénzekre fizetett extra kamatokkal együtt is.

 

Címkék:
öngondoskodás, betét,