Visszavonták egy takarékszövetkezet engedélyét: 13 ezer ügyfele van

Pénzcentrum2014. január 23. 17:20

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az MNB.

Az MNB-nek azért kellett visszavonnia a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét, mert a takarékszövetkezet gyenge likviditási helyzete - a korábbi hatósági intézkedések ellenére - tovább romlott, és fennállt a veszély, hogy az intézmény nem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A takarékszövetkezet működésének egyes elemeibe történő célzott beavatkozás már nem lett volna alkalmas a pénzügyi egyensúly helyreállítására.

A takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálat alapján az MNB arra a következtetésre jutott: a takarékszövetkezetben elindult - és a gyors növekedés miatt kiteljesedett - negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a takarékszövetkezet működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, ami már nem kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MNB engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig (mintegy 30 millió forint) kártalanítja a betéteseket. Az OBA a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít majd.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet közel 13 ezer betétes ügyféllel rendelkezik.

Címkék:
öngondoskodás, takarékszövetkezet, oba,