Tízből nyolc banki ügyfél kérte az ingyenes pénzfelvételt

Pénzcentrum2014. január 22. 08:37

A lakossági számlák 40 százalékára igényelték eddig az ügyfelek a díjmentes készpénzfelvételt, ami azt jelenti, hogy a banki ügyfelek 80 százaléka élt a lehetőséggel

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az alábbiakról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában:

- Folyamatosan emelkedett az utóbbi időben a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételt kérők száma, a bankok visszajelzései alapján a számlaszámok 40 százalékára regisztrálták igényüket az ügyfelek.

- Egy átlagembernek átlagosan kettő darab számlája van (9 millió számla jut 4,5 millió ügyfélre), ezért a fenti 40 százalékos arány azt jelenti, hogy az ügyfelek 80 százaléka élt a lehetőséggel, ami 3,6 millió ügyfelet jelent.

- Minden hónap 20-áig kérhetik az ügyfelek a következő hónappal kezdődően a lehetőséget, ezért a következő időszakokban is lesznek még kisebb sorban állások, amikor a maradék 20% igényelhet.

- Egy ügyfél csak egy számla esetében kérheti a díjmentességet. Legkésőbb decemberig kell felállítaniuk a bankoknak az ezt ellenőrző monitoring rendszert. Addig nem kizárt a szabálytalanság.

- Ha valaki több számlára kérte a díjmentességet, a jogosulatlanul igénybe vett díjmentes ATM-használat költségét utólag ki kell fizetnie.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- A jelenlegi díjterhelés döntő részét a tranzakciós illeték teszi ki, kisebbik része jut csak a bankoknak.

- A piac törvényszerűségeit nem lehet letagadni, vagyis a bankok reagálnak a tehernövekedésre. Egyelőre nem következett be a bevételkiesésre adott reakcióként díjemelés, de hosszú távon várható ez. Az eddigi változások fő mozgatórugója azonban a pénzforgalom növekedése volt.

A fentiek fényében a Portfolio.hu-nak adott alábbi banki válaszok sokkal inkább a bankszámlák, és nem az ügyfelek arányára vonatkoztathatók az ingyenes készpénzfelvétel igénybevételére vonatkozóan. A két szám között jelentős eltérés van (számlák arányában 40 százalékos, ügyfelek arányában 80 százalékos igénybevétel).

 

Címkék:
öngondoskodás, bank, ingyenes készpénzfelvét,