A legjobb befektetést keresed? Ezt nem árt, ha szem előtt tartod

MTI2014. január 6. 14:04

Az Aegon Befektetési Alapkezelő online kutatásában megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy, hogy fontos a megtakarítást több befektetési eszközben tartani.

A 13 ezer megkérdezett 79 százaléka fontosnak tartja, hogy megtakarítását több helyen tartsa, és a többségük él is a diverzifikáció lehetőségével. Az arányokból a kutatás készítői szerint arra lehet következtetni, hogy növekszik a megtakarítások kezelésével kapcsolatos tudatosság. A lakosság egyre inkább felismeri annak jelentőségét, hogy a megtakarított pénzt nem szabad kizárólag egy befektetési termékben tartani.

A felmérésben a válaszadók 53 százaléka több szolgáltatónál tartja megtakarításait, de még mindig jelentős - 41 százalék - azok aránya, akik csak egy szolgáltatót választanak erre a célra.

A kutatás arra is választ keresett, hogy milyen forrásokból és gyakorisággal szerzik a válaszadók a befektetésekkel kapcsolatos információkat, és mi alapján hozzák meg döntéseiket. Az eredmények szerint a válaszadók 21 százaléka hetente, 48 százalékuk pedig még annál is ritkábban kíséri figyelemmel a tőke- és pénzpiacok mozgását. Magas - 18 százalék - azok aránya, akik egyáltalán nem foglalkoznak a pénzpiacokkal.

A befektetési döntést meghatározó információk közül a sajtóban megjelenő információk, valamint a befektetési termék korábban elért hozama bizonyult a legfontosabb információnak a befektetések kiválasztásánál, 23-23 százalék választotta ezeket a lehetőségeket. A családtagok, ismerősök ugyanakkor szintén fontosak a döntés meghozatalakor, a megkérdezettek 21 százaléka veszi figyelembe tanácsaikat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
befektetés, öngondoskodás, befektetési alap, megtakarítás,