Ezért nem kapsz semmit a pénzedért a bankokban

Pénzcentrum2014. január 4. 16:02

Augusztus 1-je óta összesen 22%-os adó terheli a bankbetétek kamatait a korábbi 16%-kal szemben, és a betétek felhasználásakor fizetendő tranzakciós illeték kulcsa is magasabb, mint korábban (3, illetve 6 ezrelék a korábbi 2, illetve 3 ezrelék helyett).

Valószínűleg azonban nemcsak ennek, hanem a betéti kamatok további csökkenésének is betudható, hogy ezúttal is pénzkivonás történt a betétekből. Novemberben meglepő módon a devizabetétekből vontak ki több pénzt a háztartások: ezekből tranzakciós értelemben 30,5 milliárd forint áramlott ki, szemben a forintbetétek 22,8 milliárdjával.


Egy év alatt 688 milliárddal, vagyis 9,1%-kal csökkent a lakosság betétállománya, ebből az éven belül lekötött forintbetéteket rázták meg a kamatváltozások: 936,1 milliárd forinttal csökkent az állományuk, ami azt jelenti, hogy a 23%-uk eltűnt. Pontosabban: nagy részük befektetési jegybe, állampapírba vándorolhatott át.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Egy éven belül lekötött forintbetétre novemberben átlagosan 2,67%-os kamatot fizettek a bankok, az euróbetéteknél ez 1,56% volt.

Címkék:
öngondoskodás, betét,