Így szedik be a bankok az ingyenes készpénzfelvétel díját?

Pénzcentrum2013. november 22. 14:15

Most már szinte biztos, hogy a korábbi tervekkel ellentétben jövőre is tranzakciós illeték terheli a kártyás fizetéseket.

Korábban eldőlt: havi 150 ezer forintnyi készpénzfelvétel viszont az azt igénylők számára ingyenes lesz. A kártyás fizetések illetékterhének eltörlése évi 5 milliárd forintos pluszt hozhatott volna a bankszektornak, és megelőzhető lett volna vele, hogy a kártyás fizetés hátrányba kerüljön a készpénzhasználattal szemben. Csütörtökön az is kiderült: a GVH által a bankokra kirótt 9,5 milliárd forintos bírság az idei költségvetést gazdagítja.

Várható-e és ha igen, mikor a kártyás vásárlások illetékmentességére vonatkozó jogszabály beterjesztése a kormány/NGM által? - tette fel a kérdést a Portfolio.hu a minisztérium csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Banai Pétertől, a minisztérium helyettes államtitkárától a következő választ kapták: "Az őszi adóváltozások benyújtását megelőzően a Kormány valamennyi adójogszabály módosításra vonatkozó tárcajavaslatot áttekintett, és ilyen módosítást nem terjesztett az Országgyűlés elé. A Kormány a havi 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének biztosítása mellett döntött, amely kormányjavaslatot már a Parlament is elfogadott."

A fenti válasz azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem lesz illetékmentes a kártyás vásárlás, holott az illetékmentessé tétellel mérsékelhette volna a kormány a készpénzfelvétel említett ingyenessé tételének negatív, készpénzhasználatot előtérbe helyező hatását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Igaz, a bankok eddig jellemzően nem hárították tovább a kártyás vásárlások esetében a tranzakciós illetéket, így a módosítás az ő eredményüket javíthatta volna közel évi 5 milliárd forinttal. A módosítás elmaradásával viszont fennáll a veszélye, hogy a kártyás vásárlások díjának megemelése révén hajtják be a bankok a készpénzfelvétel során elmaradó (több tízmilliárd forintos) bevételüket. Így a kártyás vásárlás egyértelműen hátrányba kerül a fogyasztói szokásokban - derül ki a Portfolio.hu elemzői véleményéből.

Címkék:
öngondoskodás, ingyenes készpénzfelvét,