Bűnüldözőkkel szövetkezik az MNB

Pénzcentrum2013. november 22. 13:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közös munkacsoportot kíván létrehozni a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében - közölte a jegybank.

"Az MNB által szervezett, 2013. november 21. napján megtartott konferencia eredményeként a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az MNB közös munkacsoportot kíván felállítani a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében.

Az MNB piacfelügyeleti eljárásai több ponton is kapcsolódnak e szervezetek vagy szakmai felügyeletük alá tartozó hatóságok munkájához. Mind a jogosulatlan tevékenységek feltárása, visszaszorítása, mind a tőkepiaci visszaélések elleni küzdelem terén jelentősen növelheti a fellépés hatékonyságát a munkacsoportban résztvevő szervezetek ez irányú munkájának összehangolása. Az MNB a szakmai munkacsoport felállításának igénye kapcsán hangsúlyozza: a jóhiszemű befektetők védelme érdekében végzett piactisztító tevékenysége - a megelőzés és a kellő visszatartó erő fontosságát is előtérbe helyezve - akkor lehet hatékony, ha e szervezetek eljárásaival összehangoltan, tudást és információt megosztva együttesen biztosított az egységes fellépés.

A munkacsoport célja a vizsgálatokat segítő, azokhoz kapcsolódó folyamatok gyorsítása, a visszatartó erőt biztosító jogérvényesítés eszközeinek feltérképezése és ennek megfelelően a módszertanok egyeztetése. A munkacsoport koordinálja a jövőben a szervezetek közötti szakmai konzultációkat, oktatásokat éppúgy, mint a konkrét ügyekhez kötődő operatív lépéseket.

Az MNB az elmúlt napokban felügyeleti honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában külön elektronikus űrlapot hozott létre, amelynek segítségével az ügyfelek bejelentést tehetnek azon magánszemélyek, társaságok adatait megadva, amelyek gyanújuk szerint jogosulatlannak tűnő, engedély nélküli pénzügyi tevékenységet folytatnak."- olvasható az MNB közleményében.

Címkék:
mnb, öngondoskodás,