Nyomdahiba a Vatikánban: jöhetnek az új érmék

MTI2013. október 11. 13:55

Felfüggesztették a Ferenc pápa tiszteletére veretett érmék árusítását csütörtökön Rómában, mert a katolikus egyházfő jelmondatában elvétették Jézus nevének kezdőbetűjét, J helyett L-t írtak.

A "nyomdahiba" miatt a már kész arany, ezüst és bronz érméket bevonják és újraverik. Az olasz állami pénzverde azt állítja, hogy a hibát nem ők követték el, a minta, amely alapján a nemesfém érméket készítették, a Vatikánból érkezett hibásan.

A keddtől árusított érmék az egyházfő pápasága első évének állítanak emléket.

A Mariangela Crisciotti olasz művész tervezte emlékérme előlapján a pápa képe látható, jobb oldalon a művész aláírásával. A kép körül "Franciscus Pont. Max. An. I" kifejezés olvasható, amely Ferenc pápaságának első évére utal.

Az érme hátoldalán Ferenc pápa mottója, egy Szent Béda áldozópaptól származó, a Szent Máté meghívásáról szóló evangéliumi részletet kommentáló mondat olvasható latinul: Vidit ergo Jesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me (Jézus meglátta a vámost, és mivel ebben a látásban ott volt könyörülete és kiválasztása is, azt mondta neki: Kövess engem!). Ebben a szövegben vétették el Jézus nevének kezdőbetűjét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hátoldal szélén körben a kiadás helyének megjelöléséül a Vatikánváros felirat, valamint az érme sorszáma található.

Minden példány a vatikáni államtitkárság (kormány) és az olasz állami pénzverde pecsétjével ellátott hitelesítő tanúsítvánnyal kerül forgalomba. A három változatot tartalmazó teljes szettből 400 darabot bocsátanak ki, míg az aranyból további 200, az ezüstből és a bronzból 3-3 ezer számozott példány áll az érdeklődők rendelkezésére.

Címkék:
arany,