A fél világ a török aranyat veszi

MTI2013. október 4. 16:02

Mintegy 20 százalékkal megugrott a török ékszerexport 2013-ban, az éves ékszerkivitelt már 2,5 milliárd dollárra becsüli a török ékszerexportőrök szövetsége.

A török ékszerexportőrök szövetségének elnöke úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy az év első kilenc hónapjában 1,7 milliárd dollár értékben adott el ékszereket külföldre Törökország, és az idei év végéig ez várhatóan 2,5 milliárd dollárra fog emelkedni. A szövetség elnöke szerint 2014-ben 2,9 milliárd dolláros is lehet az ékszerek kivitele.

Törökország számára a Közel-Kelet lesz a legnagyobb piac idén, míg az európai kereslet csökkenni kezdett. Az elmúlt három évben az Európai Unió országaiba került a török ékszerexport 25 százaléka, de mára ez az arány 10 százalékra esett vissza. A Közel-Keleten most Irakban és Dubaiban van a legtöbb vásárló.


Az ékszerek közül az aranyból készült tárgyak iránt a legnagyobb a kereslet, az export 90 százalékát az arany ékszerek adják. A keresletet megnövelte, hogy idén jelentősen esett az arany ára a nemzetközi piacokon. Az arany unciánkénti spotárfolyama az év elején 1660 dollár volt, jelenleg azonban csak 1310 dollár körül mozog.

Címkék:
arany,