Vége lehet a nagy átveréseknek? Terítéken a fogyasztói csoportok

Pénzcentrum2013. szeptember 6. 16:02

Kategorikusan megtiltaná a kormány 2014. január elsejétől új fogyasztói csoportok létrehozását - derül ki az egyes törvények fogyasztóvédelmi célú módosításáról szóló törvénytervezetből, amelyet a kormany.hu oldalon tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A fogyasztóvédelmi törvény már 2012. január elsejétől kimondta, hogy fogyasztói csoport 2014. január 1-jéig nem hozható létre. Vagyis lényegében moratóriumot rendelt el a fogyasztói csoportok létrehozására. A moratórium célja az volt, hogy a jogalkotó - az újabb fogyasztói csoportok szervezésére irányuló tilalom ideje alatt - a konstrukció mellett megjelenő állami kontroll tapasztalatai alapján eldöntse, engedi a fogyasztói csoportok szervezésére irányuló tevékenység szabad gyakorlását, vagy megtiltja azt. ű

A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott vizsgálat tapasztalatai azt mutatják, hogy a konstrukciót működtető vállalkozások gyakorlata a növekvő állami és társadalmi figyelem ellenére sem változott pozitív irányba, továbbra is jellemzően a legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek megtévesztésével szervezik tevékenységüket. A módosítás ezért a moratórium lejártát követően is fenntartja a fogyasztói csoport szervezésére, létrehozására irányuló tilalmat - áll a törvényjavaslat indoklásában.

A 2012. január 1-je előtt létrehozott fogyasztói csoportok működésére vonatkozó részletes szabályokat rendeletben határozza majd meg a kormány.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint ugyanakkor hiába tiltja már másfél éve törvény az újabb szerveződéseket, továbbra is alakulnak fogyasztói csoportok, és folyamatosan léptetik be az új tagokat. A csoportok lényegében azzal verik át a kiszolgáltatott anyagi helyzetben lévő családokat, hogy hirdetéseikben azt sugallják, a csatlakozó tagok könnyen, gyorsan készpénzes hitelhez jutnak - osztotta meg korábban a Magyar Nemzettel a szövetség tapasztalatait Kispál Edit, a szövetség szóvivője. A civil fogyasztóvédők új jogszabály megalkotását sürgetik, amelyben még nagyobb szigort várnak a megtévesztésen alapuló vásárlói közösségek szervezőivel szemben.

A Gazdasági Versenyhivatal májusban 10 millió forinttal sújtotta a fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó Hold Financial Kft.-t. A versenyhatóság megállapította, hogy a kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A Hold Financial Kft. 2011. november 24. és 2012. június 26. között a nyomtatott sajtóban, internetes honlapján és kirakati plakátokon népszerűsítette a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos tevékenységét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eljárás során a versenyhivatal többek között azt vizsgálta, hogy a reklámokkal megcélzott fogyasztók a tájékoztatások alapján tisztában lehettek-e a fogyasztói csoport konstrukció lényeges elemeivel. A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy a vizsgált hirdetésekből nem derült ki egyértelműen, hogy a vállalkozás kizárólag fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozik, és a kínált konstrukcióban nem nyújt kölcsönt.

A reklámok nem adtak egyértelmű információkat a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól, például arról, hogy a fogyasztói csoport tagjai nem pénzhez, hanem vásárlói joghoz jutnak, előtörlesztés vállalása alapján dől el, hogy az adott hónapban ki juthat vásárlói joghoz, és arról a körülményről, hogy a fogyasztó nem a szerződéskötéskor, hanem később, akár évek múltán juthat a vásárlási joghoz, s ezáltal a megszerezni kívánt dologhoz.

Címkék:
átverés, fogyasztói csoport,