Megszólalt a miniszter nyugdíjügyben: mi lesz az egyéni számlákkal?

Pénzcentrum2013. április 8. 11:06

Egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amik nem teszik indokolttá a korábbi magánnyugdíj-pénztári megtakarítások jóváírását - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Varga Mihály arra az értesülésre reagálva, amely szerint úgy hozzák létre az egyéni nyugdíjszámlákat, hogy a számlákra csak az idén januártól befizetett összegeket vezetik rá, kifejtette: a rendszer még fejlesztés alatt van, még nincs végleges döntés.

A kormány olyan szisztémát szeretne kialakítani a nyugdíjrendszeren belül, amely képes az egyénileg felhalmozott járulékszintet követni - fűzte hozzá, de úgy vélekedett, hogy nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ez a szakmai vita még nincs lezárva, mindenki elmondhatja az álláspontját.

Mégsem lehet megakadályozni a tranzakciós illeték áthárítását

A pénzügyi tranzakciós illeték ügyfelekre való áthárításával kapcsolatban jelezte: a magyar pénzintézeti szektor versenyszektor, nagyon erős verseny van 40-50 bank között, az ügyfelek pedig könnyen át tudnak menni egyik banktól a másikhoz.

Varga Mihály kifejtette: nem lehet törvényileg megakadályozni az áthárítást, de van fogyasztóvédelem, és vannak olyan állami jogintézmények, amelyek ilyenkor közbeléphetnek, emellett felállították a pénzügyi ombudsman intézményét is. Összességében a kormány elég sok lépést tett annak érdekében, hogy az ügyfél ne maradjon magára - hangsúlyozta.

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás,