A Citibanknál sem lesz? Matolcsy eltemette a 0 Ft-os számlákat

Pénzcentrum2012. október 25. 10:32

Megszűnhet a Citibank ingyenes, "0 Ft-os" számlacsomagja - legalábbis erre utal a pénzintézet lapunknak küldött tájékoztatása. Feltételezhetően 2013-tól fizetni kell majd a készpénzfelvételért és más tranzakciókért is. Ezzel együtt Magyarországon több más, korábban ingyenes banki számlacsomag tűnhet el jövőre a banki tranzakciós adó bevezetése után. A bankoknak november első napján kell hirdetményben tájékoztatni az ügyfeleket, amennyiben már a jövő év elején alkalmazni akarják új díjszabásaikat: a Citibank ügyfeleit az elmúlt napokban levélben, e-mailben tájékoztatta arról, hogy november elsején ők is megtudhatják, milyen változásokra számíthatnak majd.

A pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése miatt valószínűleg változtatja díjait a Citibank, amely "0 Ft-os" számlacsomagjával ingyenes - és több összehasonlításunk szerint a nagyobb bankok közül a legolcsóbb - szolgáltatást nyújtotta. Legalábbis eddig. A bank ugyanis az elmúlt napokban levélben és e-mailben értesítette ügyfeleit, hogy változásokra számíthatnak, melyekről november elsejétől a társaság honlapján és a bankfiókokban tájékozódhatnak.

A kormány által a bankokra kivetett tranzakciós illetékre való tekintettel változtat díjfeltételein, és 2013. január 1-jei hatállyal új díjszabást vezet be. Most zajlik az új díjfeltételek véglegesítése, és a törvényi szabályozással összhangban a módosított díjszabást 2012. november 1-jén tesszük közzé ügyfeleink számára, hogy elegendő idejük legyen felkészülni a változásokra.


A kormány több hullámban vázoltatta meg a bankokat sújtó tranzakciós adó mértékét. Első körben Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter 1 ezrelékes "illetékről" beszélt. Később a készpénzfelvételre vonatkozó díjat 3 ezrelékre növelte. A legutolsó megszorító csomag részeként viszont az adó általános mértékét is 2 ezrelékre változtatta. A fenti számok azt jelentik, hogy egy kétszázezres családi nettó fizetésből minimum 400, de legrosszabb esetben 1 000 forint is hiányozhat havonta a banki tranzakciós illeték miatt. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ezen felül a munkáltató is fizet még egyszer ennyit a fizetés elutalásakor. A bankok ugyanakkor előreláthatóan nem fogják "benyelni" ezt az összege. A Pénzcentrum.hu piaci értesülései szerint 500-800 forint hasznot hoz havonta egy aktív számlahasználó ügyfél.

Nem fizeti ki helyettünk a bank

Adókról van szó, nincs mese
Nem lehet illetéknek nevezni a pénzügyi műveleteket terhelő új közterhet, egyértelmű, hogy adóról van szó - jelentette ki a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Angyal József okleveles adószakértő. Illetéknek ugyanis csak azt lehet nevezni, ami után valamilyen ellenszolgáltatás jár. Márpedig a tranzakciós "illetékért" nem kapnak semmit cserébe az adófizetők - érvel a szakember.

Az ingyenes bankszámlájával jelentős ügyfélkört magáénak tudó Citibank tájékoztatása szerint a bank törekszik majd a készpénzkímélő megoldások támogatására. Feltételezésünk szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a készpénzfelvétel teljes ingyenességének megszűnése várható.

"Célunk, hogy az ügyfélpreferenciákat tükröző differenciált módon változtassunk díjszabásainkon, és a Magyar Nemzeti Bank által is támogatott készpénzkímélő fizetési műveleteket (mint például az internetes banki tranzakciókat és a bankkártyás vásárlásokat) ösztönözzük árazásunkkal, amelyek biztonságosságuk mellett a legkényelmesebb és legrugalmasabb fizetési módok, és egyúttal a legköltséghatékonyabbak is mind az ügyfelek, mind pedig a bank számára. Ez a megközelítés ugyanakkor egybeesik a Citi globális törekvésével, miszerint a világ vezető digitális bankjává kívánunk válni" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Hencz Éva, a Citibank média- és közösségi kapcsolatok ügyvezető igazgatója.

A te bankod is díjat emel?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Citibank a második, amely bejelenti díjemelési szándékát, és az első, amely kifejezetten a tranzakciós adó bevezetését nevezi meg okként. Az Unicredit banknál már október 15-től kezdve nagyobb változások történtek, melyet akkori elemzésünkben megírtunk. A bank is a tranzakciós illetékkel sújtott utalásokat és a készpénzfelvételt drágította, ami a Pénzcentrum.hu véleménye szerint jó irány, hiszen kisebb összköltséget jelent a fogyasztóknak, mint ha elrejtenék ezeket a díjakat az egyéb szolgáltatásokban.

A Citibank is hasonló utat választott, hiszen - ahogy a bank válaszából kiderül - a tranzakciós illeték miatt olyan szolgáltatások díjai fognak nőni, melyek közvetlenül az adóval sújtott tranzakciókkal kapcsolatosak. A bankoknak is ez lehet a legjobb út, hiszen ez növelheti a bizalmat irányukba, és kevésbé terheli a már így is megrogyott hitelezési oldalt. Emellett nem hátráltatja őket a betétgyűjtési versenyben, amit jelenleg az államkötvényekkel kénytelen megvívni a szektor.

Várható volt, hogy a bankok megszüntetik azokat az ingyenes szolgáltatásaikat, melyeket a tranzakciós adóval terhel a kormány. Az egy fillérrel sem csökkentett bankadó és az elmúlt évek vesztesége összességében nem is ad lehetőséget számukra, hogy az ügyfeleik helyett fizessék meg az új adókat. A legtöbb, amit tenni tudnak, hogy az elektronikus tranzakciókat támogatják árazásaikban. Ez a gazdaság számára is milliárdokat hozhat évente. Bár a kormány eredeti szándéka szerint is a készpénzhasználat visszaszorítása volt a cél az idevonatkozó illeték 3 ezrelékre való növelésével, de ezt később összemosta minden más tranzakcióval, amikor az adó általános mértékét is növelte 2 ezrelékre.


Címkék: