Soltvadkert és Vidéke: 30 millióig kártalanít az OBA

MTI2012. június 4. 16:07

Legfeljebb 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanítja a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amelynek biztosítása a forint és euró betétekre, lakossági és vállalati ügyfelekre egyaránt vonatkozik.

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: az alap egyelőre nem kezdte meg a kártalanítást a takarékszövetkezet ügyfelei részére. Erre a jelenlegi szabályok szerint akkor kerül sor, ha a végelszámoló a vagyon összesítése után megállapítja a pénzintézet fizetésképtelenségét. Ebben az esetben, ha az igények meghaladják a kasszában lévő pénzt, akkor a végelszámolás felszámolássá alakul.

A Soltvadkerti Takarékszövetkezet ugyanúgy, mint minden magyarországi hitelintézet, kötelezően tagja a betétvédelmi rendszernek, az OBA-nak, és rendszeresen fizeti a betétbiztosítási díjat. Ez azt jelenti, hogy a takarékszövetkezetnél valamennyi biztosított termékben elhelyezett forint és deviza, akár magánszemélytől, akár jogi személytől származik, 100 ezer eurós értékhatárig védettséget élvez, ami a jelenlegi árfolyamon durván 30 millió forintot jelent ügyfelenként - fejtette ki az OBA szóvivője.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta: a felügyelet jogszabály módosítást kezdeményezett a jogalkotónál annak érdekében, hogy végelszámolás esetén is azonnal belépjen a betétbiztosítási rendszer, vagyis felgyorsuljon az ügyfelek kártalanítása.

A törvény értelmében a kártalanítási értékhatár az a maximális összeg, amelyet az OBA egy banki ügyfélnek kifizethet. Ebbe beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a vásárolt banki papír, biztosított kötvény, valamint azok esedékes kamatai is. Az OBA tehát az ügyfélnek a fizetésképtelen bankkal szembeni összes tőke- és kamatkövetelését összeadja, és a kifizethető összeget a mindenkori értékhatár szerint maximálja.

Ugyanazon személy háztartásának és egyéni vállalkozásának a banki számlái és betétei a betétbiztosítás szempontjából külön betéteknek minősülnek.

A kártalanítás értékhatárát a törvény euróban állapítja meg, a kifizetés azonban forintban történik. A 100 ezer eurót a kártalanítás kezdő napját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon - hétfőn 304,48 forinton - számítja forintra az OBA.

Az OBA a jogszabály szerint felszámolás közzététele után kezdi el a kifizetést és 20 nap alatt kell kielégítenie a jogos igényeket. Az OBA kommunikációs vezetője májusban egy békéscsabai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Unió tagországaiban jelenleg egyeztetések folynak a kártalanítási határidő hét napra csökkentéséről.

Arról is beszélt, hogy az OBA vagyona jelenleg 100 milliárd forint, ami azonnal rendelkezésre álló készpénz és gyorsan mobilizálható kötvényvagyon.

Nyugodtan zajlik az ügyintézés a Soltvadkert Takarékszövetkezet fiókjaiban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megerősített biztonsági intézkedések mellett, konszolidált módon kezdődött el hétfőn reggel és tart azóta is az ügyintézés a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél az MTI értesülései szerint.

A pénzintézet központja és fiókjai reggel fél nyolc óta tartanak nyitva. A nagyobb településeken mintegy félszáz, a kisebbeken ennél kevesebb ügyfél vár az ügyintézésre.

Az MTI információi szerint a hangnem mindenhol emberi, a megfogalmazott kritikák és vélemények az elfogadható és kezelhető kereteken belül mozognak.

Konszolidált körülmények között, érkezési sorrendben zajlik a hitelezői igények bejelentése is. Akadnak ügyfelek, akik a helyszínen mindössze kétmondatos érdeklődés erejéig tájékozódnak, mások akár fél órán át is elbeszélgetnek a kialakult helyzetről.

A soltvadkerti központ és a fiókok dolgozóinak munkáját mindemellett elővigyázatossági okokból megerősített biztonsági őrszolgálat segíti és a helyi rendőrkapitányságokkal is kapcsolatban áll a pénzintézet.

Amennyiben az ügyintézés zavartalansága fenntartható marad, hétfőn legalább a hivatalos ügyfélfogadási időnek megfelelően, délután 16 óráig, de ahol erre szükség van, ott akár hosszabbított nyitvatartási időben is fogadják az ügyfeleket - értesült az MTI. Ezt követően lehetőség szerint a következő napokban is hasonló menetrend szerint nyit ki a központ és valamennyi kirendeltség.

Címkék: