Végelszámolás alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet

Pénzcentrum2012. június 1. 12:07

A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a PSZÁF. Binder István szóvivő a Portfolio.hu-nak elmondta: a végelszámolás hamarosan felszámolássá válhat, a takarékszövetkezet véglegesen megszüntette tevékenységét.

A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tulajdonosi vagy intézményvédelmi alap révén történő tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető rövid vagy hosszú távon. Az intézmény ráadásul több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid időn belül sem képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetéről. A pénzügyi problémák erősödésekor a PSZÁF azonnal intézkedéseket írt elő az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetőséget adott számára a tőkehelyzet rendezésére. A további tőkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt egyetlen megfelelő eszközként a helyzet rendezésére.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.

Binder István, a PSZÁF szóvivője a Portfolio.hu-nak nyilatkozva ugyanakkor elmondta: megítélésük szerint nincs esély a takarékszövetkezet megmentésére (az intézményvédelmi alap segítségével sem). A végelszámolási eljárás elindítása azt tükrözi, hogy a szövetkezet valamennyire még likvid maradt és a vagyon elszámolása zajlik, nincs esély azonban a továbbiakban a takarékszövetkezet feltőkésítésére, így a végelszámolás felszámolásba "csaphat át" a közeljövőben. Ezt követően viszont már az OBA-nak kell helyt állnia a betétekért. Jelenleg a betéteket az ügyfelek nem tudják felvenni a szövetkezetnél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Portfolio.hu elemzői véleménye emlékeztet: a társaság betétállománya 39 milliárd forint volt 2010 végén, ami jóval nagyobb mint a legutóbbi hasonló esetben, amikor 2011 januárjának elején a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnál 6500 betétes 9,8 milliárd forintnyi betéte fagyott be. A jelen helyzetben azonban nem beszélhetünk arról, hogy szükségessé válna az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) beavatkozása, egyelőre a végelszámolás folyik.

Abban az esetben, ha mégis szükség volna az OBA beavatkozására, az OBA vagyona mintegy 100 milliárd forint, így a kártalanítást könnyen megtehetné. Igaz, amennyiben helyt kellene állnia a takarékszövetkezet betéteiért, az a betétbiztosító vagyonának közel 40%-át érinthetné. Az Országos Betétbiztosítási Alap betétesenként 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig (jelenleg közel 30 millió forint) kártalaníthatja a betéteseket 20 munkanapon belül, az efölötti összegek veszhetnek csak el. Erről azonban a jelenlegi stádiumban nem időszerű beszélni.

Címkék: