Százmilliárddal is gazdagodhatnának a magyar háztartások

Pénzcentrum2012. április 12. 19:03

Körültekintőbb bankbetét-választással forint tízmilliárdokkal gazdagodhatnának a magyar háztartások: éves szinten 1 százalékponttal magasabb kamat 83 milliárd forint addicionális kamatjövedelmet eredményezhet. Mindez kézzelfogható közelségben van a lakosság számára, ugyanis a bankok által ajánlott kamatok között egyre nagyobb a szórás. A bankok ajánlatainak vizsgálatából az is kiderül, hogy mind a normál, mind az akciós betéti kamatok nőttek az idén.

Összesen 8275 milliárd forint lakossági megtakarítás volt bankbetétben 2011 végén, ezen állományból a magánszemélyek havonta 1000 milliárd forintra kötnek újonnan lekötött betéti szerződést a bankoknál. A hazai bankbetéti állomány háromnegyedét a lekötött betétek teszik ki, ennek valamivel több, mint 85 százaléka található éven belüli lekötésben.

Korábban: "Itt a betétlista: ezek a bankok legjobb ajánlatai"

a 6 hónapos akciós és a 2 hónapos normál (nem akciós) EBKM vizsgált időszak végi enyhe csökkenésétől eltekintve az idei évben a kamatajánlatok fokozatos növekedést mutattak (az elemzés április 10-i adatokkal zárult). "A növekvő, vagy stagnáló kamatszintek annak ellenére alakultak ki, hogy februárban és márciusban gyakorlatilag megszűnt a januárban tapasztalt "piaci pánik" - mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

A normál betéti kamatajánlatok sávja kitágult, a szórásuk, azaz az átlagtól való jellemző eltérésük nőtt. A 12 hónapos lekötött betétek esetén az ajánlatokban a minimális és maximális elérhető EBKM közötti különbség az egyébként sem csekély januári 5.86 százalékpontról áprilisra 7.00 százalékpontra nőtt. "Mindennek természetesen egyenes következménye, hogy a havonta 1000 milliárd forintnyi újonnan lekötött bankbetétnek az optimális elhelyezése egyre nagyobb körültekintést igényel" - teszi hozzá az elemző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

12 hónapos futamidőre a normál betéti ajánlatok szórása 2,3 százalékpont, míg a lényegesen rövidebb 2 hónapos lekötésnél is 1,6 százalékpont. Ilyen mértékű kamatajánlati eltérések mellett 1 százalékponttal magasabb, optimálisabb kamatozású betételhelyezés relatív könnyen megvalósítható. A 2011 végén közel 8300 milliárd forintot kitevő teljes lakossági bankbetét állomány 1 százalékponttal kedvezőbb szinten történő lekötése 83 milliárd forint többlet kamatjövedelmet eredményezhet a lakosságnál.

 

Címkék: