A magyar nyugdíjbotrány Strasbourgig is elér

Pénzcentrum2012. március 27. 18:32

A magánnyugdíjpénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kéri újabb alkotmánybírósági beadványában a vegyipari szakszervezet. A VDSZ makacsul kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a törvény és annak betartatása súlyosan sérti az emberi méltóságot és az önrendelkezési jogot. A szervezet a strasbourgi bírósághoz készül, több ezer tag megbízásából.

Makacsul kitart véleménye mellett a vegyipari szakszervezet: alkotmányellenes a magánnyugdíjpénztárak (manyup) megszüntetése, s az emberi méltóságot, valamint az önrendelkezési jogot sértő volt az állami rendszerbe való visszalépéssel vagy maradással kapcsolatos eljárás, többek között a személyes megjelenéssel járó nyilatkozattételre kötelezés. A VDSZ-nél most, a magánból az állami nyugdíjrendszerbe való átlépési határidő - március 31. - előtt néhány nappal úgy döntöttek, megismétlik tavalyi alkotmánybírósági beadványukat. Ezúttal a megváltozott jogszabályoknak megfelelően nem a szervezet, hanem magánszemélyek kérik a grémiumtól a manyup-törvény soron kívüli, visszamenőleges megsemmisítését - jelentette be Székely Tamás, a vegyipari szervezet elnöke. Mint ismert, január 1-jétől megszűnt az alkotmánybírósági eljárás minden olyan ügyben, amelyet nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede, vagy az alapvető jogok biztosa indítványozott.

Magánszemélyek március 31-ig ismételhetik meg a korábbi beadványukban foglaltakat alkotmányjogi panasz formájában.
Az AB-hez címzett beadványnak fontos eleme a korábban magánpénztári tagok által tett írásbeli nyilatkozat, miszerint annak idején nem önként, hanem a megfélemlítésre alapozott kormányzati kommunikáció hatására döntöttek az állami rendszerbe való visszalépésről. Féltek - írják a nyilatkozatokban -, hogy a magánrendszerben maradva munkahelyi hátrányok érik őket, s hogy el fogják veszíteni a későbbi nyugdíjukat, de legalábbis annak jelentős részét. Az átlépésről való nyilatkozat módja, a személyes megjelenés, a hosszas sorban állás megalázó, az emberi méltóságot sértő módon zajlott - jelentik ki a nyilatkozattevők.

Székely Tamás emlékeztet arra is, hogy a VDSZ 40 ezer olyan jogfenntartó nyilatkozatot helyezett ügyvédi letétbe, amelyben megfélemlített emberek hasonló okokra hivatkozva kijelentették, hogy kényszer hatására léptek vissza az állami rendszerbe, s a körülmények kedvező változása esetére fenntartják magántagsági viszonyukat.

A szakszervezet strasbourgi jogorvoslatra készül, mintegy kétezer panaszos "megbízásából". A hír hallatára ugyanis néhány nap alatt ennyi magánszemély állt a szervezet mellé, írásban csatlakoztak a tervhez. Ügyükben a közelmúltban első lépésként Szabó Máté ombudsmannál tett panaszt a VDSZ.

A VDSZ elnöke emlékeztetett arra is, hogy szakszervezetük a közelmúltban törvényjavaslattal fordult a miniszterelnökhöz és a parlamenti frakcióvezetőkhöz: a megmaradt manyup-tagok a megtakarításaikat illetékmentesen átvihessék az önkéntes nyugdíjpénztárba. A személyre szóló levelekre összesen egyetlen válasz érkezett, "megfontolandó" megjegyzéssel Lázár János frakcióvezetőtől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az LMP február elején törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé a magánnyugdíj-megtakarítások megmentéséhez szükséges törvénymódosításokról. A frakció nevében Vágó Gábor nyújtotta be az indítványt, amely azt szorgalmazza, hogy a magánpénztári tagok szeptember 30-ig dönthessenek arról, hogy mennek vagy maradnak. Emellett azt is indítványozza, hogy a visszalépők önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnál vezetett egyéni számlájukra is átutaltathassák a megtakarításukat. Az ellenzéki javaslatot még csak napirendre sem vette az Országgyűlés.

 

Címkék: