Több ezer panasz nyugdíj miatt: itt a bankok, pénztárak feketelistája

Pénzcentrum2011. november 2. 16:17

A PSZÁF által készített fogyasztói beadványokról és panaszokról készített jelentés szerint a pénztári szektorra tett bejelentések száma a korábbi negyedévekben tapasztaltakhoz képest drasztikusan megugrott, ami a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása során megállapított, úgynevezett visszalépő tagi kifizetésekkel kapcsolatos beadványok következménye.

A reálhozam kifizetésének kapcsán 2229 beadvány érkezett a Felügyelethez az elmúlt negyedévben. Ez 2168-al több, mint az azt megelőző negyedévben a magánnyugdíjpénztári-szektorra érkezett panaszok száma összesen.

2011. III. negyedévben a pénz- és tőkepiaci beadványok több mint kétharmada (67,3 %) -a korábbi negyedévekhez hasonlóan - a hitelezéssel volt kapcsolatos. Az előző negyedévhez viszonyítva az összesített beadványszám 21,6 %-os emelkedést mutat, azonban a bázisév azonos időszaki adatainál még mindig kedvezőbb érték (21,4 %-os csökkenés) figyelhető meg.

A jelentősebb részarányt képviselő szolgáltatástípusok közül az átlagot meghaladó mértékben nőtt a gépjárműhitelekkel, a deviza alapú ingatlanfedezetes szabad felhasználású és lakáshitelekkel, személyi kölcsönökkel kapcsolatos beadványok száma a negyedév során az év második negyedévéhez viszonyítva. A végtörlesztés okán leadott beadványok miatti változás leginkább a következő negyedéves számokban lehet benne.


A hitelezésen kívüli szolgáltatástípusokat elemezve kiemelendő, hogy a befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos beadványok száma mintegy kétharmadával volt magasabb az előző negyedévi értéknél, míg a betét konstrukciókkal kapcsolatos bejelentések száma közel ötödére esett vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítókat érintő beadványok száma 2011 II. negyedévéhez viszonyítva hozzávetőlegesen stagnálást mutatott, az előző év azonos időszakához képest viszont csaknem 46 %-kal csökkent.

 

Címkék: