Így változik a háziorvosi ellátás - 2012-ben jön az e-recept

MTI2011. november 2. 20:02

Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet a kormány szerdai döntései alapján - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és az év végéig megszülető rendeletek elfogadása után mintegy kétmilliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését - közölte az államtitkár, aki hozzátette azt is, hogy a praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi, mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

Szócska Miklós elmondta: miután az elmúlt években nem volt fizetőképes kereslet a háziorvosi praxisra, az egy-két milliótól tízmillió forintig megszabott árakon nehezen, vagy időnként el sem keltek a praxisok, és "visszaszálltak" az önkormányzatra. Ezzel párhuzamosan pedig elöregedett a háziorvosi kar. Ennek a folyamatnak szeretne gátat szabni a kormány a praxiskezelő létrehozásával, amely visszaadja a praxisok értékét.

Az államtitkár szerint 8-10 milliós árat lehet majd szabni a háziorvosi praxisokért, amelyeket a praxiskezelő központ által nyújtandó hosszú lejáratú, kamatmentes hitelek segítségével vásárolhatnak meg a fiatal orvosok.

Ezen túlmenően a kormánydöntések alapján megtörténik a területi egészségügyi ellátási kötelezettségek társadalmi szükségleteknek megfelelő szabályozása, annak érdekében, hogy "egyértelmű legyen, ki, hol, hogyan jut ellátáshoz" - mondta Szócska Miklós.

A betegjogok megerősítése érdekében törvényi felhatalmazás születhet arra, hogy létrejöjjön a nemzeti betegfórum, a gyógyszerfelhasználásban pedig igyekeznek érvényesíteni az egyéni felelősséget. Kedvezményt kap az, aki együttműködik az orvossal - mondta az egészségügyi államtitkár, kiemelve az egyéni felelősségvállalás fontosságát. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ezzel kapcsolatos ösztönzőktől nem lehet egyik napról a másikra bekövetkező változásokat várni.

A tervezett jogszabályok támogatást nyújtanának majd a kisforgalmú patikáknak ahhoz, hogy fennmaradhassanak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szócska Miklós államtitkár bejelentette azt is, hogy jövőre bevezetik az elektronikus (e)-receptet. "Forradalom az alapellátásban" - így összegezte Szócska Miklós a szerdai kormányülés egészségügyi tárgyú döntéseit.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón megjegyezte: az intézkedések célja többi között az, hogy a gyógyszerfelhasználás tudatos legyen, a gyógyszerkassza pedig 2012-ben is fenntartható.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt évtizedben 100 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ennek következménye a várólisták növekedése, és az, hogy egyre nagyobb számban hagyják el a pályát orvosok, ápolók. Giró-Szász András kiemelte, hogy a kormány a feszült európai társadalmi-gazdasági helyzet ellenére továbbra is fontosnak tartja az egészségügynek a XXI. századi kihívásokhoz igazodó átalakítását.

 

Címkék: