Ennyi a nyugdíja Szűrös Mátyásnak

Pénzcentrum2011. október 30. 12:33

Kormánykörökből származó elképzelések szerint csökkentenék az egykori pártállami vezetők juttatásait. A tervek kapcsán vallott nyugdíjáról Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök is.

Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök, a Központi Bizottság külügyi osztályvezetője, egykori moszkvai nagykövet a Borsnak a napokban úgy fogalmazott: meglepődne, ha az ő nyugdíját piszkálnák.


Szűrös Mátyás


- Én nem voltam belpolitikailag döntéshozó pozícióban. Természetesen híve vagyok, hogy igazságot kell szolgáltatni, de a nyugdíjakat egyéni alapon vizsgálják - mondta Szűrös, aki 180 ezer forint javadalmazást kap.

Havi 180 ezer forintjával egyből az első helyre ugrott a Pénzcentrum.hu celebnyugdíjasainak listáján, megelőzve a sokáig első helyen szereplő Vágó Istvánt.


Csökkentenék a nyugdíjakat

Kedden az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek egymással a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői a Parlamentben. A csökkentés szükségességében egyetértettek a frakciók, a módjáról azonban egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak. Vitás kérdés a személyi kör is.

A találkozót kezdeményező Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, szándékaik szerint azok nyugdíját érintené "pénzügyi következmény", akiknek megélhetését az MSZMP-ben hivatásszerűen betöltött vezető tisztségük biztosította, és érdemi döntéshozók voltak. A politikus az egyedi elbírálást támogatja, a kollektív bűnösség kimondását nem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A nyugdíjcsökkentés technikai kivitelezéséről, így az adóztatásról vagy a nyugdíjak újbóli megállapításáról, kész egyeztetni a Fidesz.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja figyelemelterelésnek tartja az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről szóló egyeztetést. A politikus - aki az MTI kérdésére beszélt erről szerdai sajtótájékoztatóján - azt mondta: az 1990 előtt az apparátusban dolgozók a munkájukat végeztek, és jövedelmükből járulékot vontak, ugyanúgy mint mindenki mástól.

 

Címkék: