Így változik az egézségbiztosítás jövőre

Pénzcentrum2011. szeptember 30. 08:31

Nagymértékben, nyolcvanmilliárd forinttal csökken jövőre a gyógyszer- és a táppénzkassza, illetve átalakul a rokkantnyugdíjak finanszírozása is - írja a Népszabadság.

Az Egészségbiztosítás Alap 2012-es költségvetésében nem lesz pénz az egészségügyi dolgozók bérének rendezésére, de még az ágazatot terhelő adó- és járuléknövekedés ellensúlyozására sem, ez utóbbihoz a legóvatosabb szakértői becslések szerint is legalább 70 milliárd forint volna szükség.

Az egészségügyi költségvetés alapján a háziorvosok lényegében egy fillérrel sem kapnak többet, mint amennyi az idén elkölthető 81 milliárd forint volt. A kórházi és a járóbeteg-kassza mintegy 56 milliárd többlettel számolhat, az idei 561,7 milliárd forintos kiadással összevetve. Néhány százmillióval nő a mentésre-betegszállításra fordítható keret, ugyanakkor a mentők például jövőre egyetlen új mentőautó beszerzésére kapnak forrást, miközben több mint száz vár leselejtezésre.

Ha a parlament is jóváhagyja a kormány javaslatát, akkor jövőre 1746,6 milliárd forint bevétellel és 1759,6 milliárd forint kiadással, vagyis 13 milliárd forint hiánnyal számolhat az Egészségbiztosítási Alap.

Papíron ugyan mintegy 300 milliárd forinttal több pénz lesz a kasszában az ideihez képest, a gyakorlatban viszont ez nem többlet, hanem az alapba - profiltisztítás címen - áttett rokkantsági ellátásokra fordítandó összeg. A tervek szerint a rokkantsági ellátásokat a jövőben a táppénz módjára ebből az alapból finanszírozzák. Az ellátottak a nyugdíjkorhatár elérése után sem nyugdíjat, hanem ezt a járadékot kapják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: