Viszlát önkormányzati iskolák, kórházak!

Pénzcentrum/MTI2011. augusztus 18. 16:37

Minden településen megmaradhatnak a jövőben az önkormányzatok függetlenül a lakosság számától - döntött a kormány. Ellenben nem tarthatnak fenn sem iskolákat, sem kórházakat, csak az óvodai ellátást és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat üzemeltetik majd.

Minden helyi közösséget megillet az önkormányzás joga lélekszámtól függetlenül - jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az új önkormányzati törvény alapelveit ismertetve. Tállai András a kormányszóvivői tájékoztatón hozzátette ugyanakkor, hogy a tervek szerint felállnának közös önkormányzati hivatalok a majdan létrejövő járásokon belül.

Korábban számos ötlet terjedt el a politikusok között, a legtöbben azt szorgalmazták, hogy az alacsony lélekszámú településeken szüntessék meg az önálló önkormányzati testületeket. Úgy tűnik, ennél erősebb érv volt a települések önrendelkezési jogának megőrzése.


Míg az óvodai ellátás önkormányzati feladat lesz, addig az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben - közölte Tállai.
Az államtitkár tájékoztatása szerint az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kórházzal integrált.

Önkormányzati feladat marad a tervek szerint a településfejlesztés és -üzemeltetés, a területrendezés, valamint a kultúra területe is. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat - mondta az államtitkár.

Címkék:
településfejlesztés,