Az ING-nél is leáll a kifizetés: újraszámolják a reálhozamot

Pénzcentrum2011. augusztus 9. 15:32

Újabb pénztárnál rendelt el néhány tag vonatkozásában kifizetési tilalmat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az ING-nek is újra kell számolnia több tag esetén is a reálhozamot, legalábbis a tagdíjkiegészítés részét - írja a Napi Gazdaság.

A korábbi négy kassza után bizonyos körben újra kell számolnia az ING-nek is. A felügyeleti határozat indoklása alapján itt az előzőekben felszólítottakhoz képest némiképp másról van szó. Mint közlik, már az ING belső ellenőre talált az egyedi tagok hozamgarantált tőke és reálhozam számításának részletes tesztelésénél néhány átlépő tagnál kiugró tételeket. Ennek egyik oka a jelentés szerint az volt, hogy a "más nyugdíjpénztártól kapott hiányos vagy érvénytelen adatszolgáltatások esetében, a teljes bejövő áthozott vagyon kifizetésre fog kerülni, mint reálhozam". Az 54 vizsgált esetből kilencnél fordult ez elő. A PSZÁF ezt elfogadhatatlannak találta, és az érintetteknél (de csak náluk) megtiltotta a kifizetést.

A felügyeleti határozatban hangsúlyozzák, hogy a hozamgarantált tőke feletti összeg meghatározása során a magánnyugdíjpénztári rendszerben töltött időszak egészét kell figyelembe venni, nincs lehetőség például az átlépés előtti időszak elkülönült kezelésére. A visszalépő tagi kifizetés összegének meghatározása során kizárólag a tagdíj-kiegészítés jogcímén teljesített befizetések kezelendők külön.

Mészáros Győző, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója írásban nyomatékosította viszont: elutasítják a részükre megküldött határozat azon pontját, amely szerint megsértették a reálhozam számításokra vonatkozó jogszabályi előírásokat. Mint rögzíti: a hatályos jogszabályok számos határidőt szabnak a kifizetésekkel, elszámolásokkal kapcsolatosan, azonban az említett esetekre nem tartalmaztak rendelkezéseket, és egyéb PSZÁF egyeztetés sem történt, ami a pénztárak részére iránymutatást adott volna a társpénztáraktól kapott adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések elvégzéséhez.

Még mindig nem látszik világosan mi lehet a patthelyzet feloldása. A tagdíjkiegészítésekről ugyanis (mint azt korábban megírtuk) nem kellett az átlépéseknél külön adatot szolgáltatni. A négy pénztár (köztük az Allianz) úgy oldotta meg a helyzetet, hogy adat híján nullának vette a tagdíjkiegészítés értékét. Az ING úgy számolt, mintha a teljes átadott összeg tagdíjkiegészítés lett volna (gyanítjuk, ezek a milliós nagyságrendű kifizetésekhez tartozhattak). A határozatok alapján egyik sem elfogadható eljárás. Adat viszont úgy tűnik, nincs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: